Madsen erkänner – styckade Kim Wall

Mordmisstänkte Peter Madsen.
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION / IBLAB
Ubåten Nautilus.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens dykare har finkammat Köge bukt.
Foto: IBL BILDBYRÅ

Peter Madsen har tvärvänt i nya förhör med dansk polis.

Han erkänner nu att det var han som styckade Kim Wall och hävdar att den svenska journalisten dog av kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten Nautilus.

– Han erkänner att han styckat liket och att han senare seglat in i Kögebukten och gjort sig av med delarna, berättade Jens Møller Jensen, chef för Köpenhamnpolisens mordenhet, under en pressträff på måndagen.

Det har även tillkommit nya brottsmisstankar och nu misstänks ett sexbrott.

På måndagen omhäktades Madsen på nytt och enligt Köpenhamnspolisen har man nu satt ett preliminärt rättegångsdatum i ärendet med start den 8 mars nästa år.

Under måndagen släppte Köpenhamnspolisen helt nya uppgifter i fallet Kim Wall.

Enligt ett pressmeddelande har den mordmisstänkte Peter Madsen nu erkänt att det var han som styckade Kim Wall efter att hon dött på hans ubåt Nautilus. Han erkänner även att det var han som efter styckningen spred kvarlevorna i Kögebukten.

– Den nya förklaringen betyder givetvis att vi kommer att inhämta ytterligare upplysningar från rättsmedicinsk expertis och från försvarets ubåtsexperter, säger mordutredare Jens Møller Jensen enligt ett pressmeddelande.

"Kim Wall dog av kolmonixidförgiftning"

Madsen har även gett en helt ny förklaring till hur Kim Wall, enligt honom, dog.

Enligt Madsen ska Kim Wall ha dött av kolmonoxidförgiftning. Kim Wall ska ha förgiftats då hon befann sig inne i ubåten samtidigt som Peter Madsen själv befann sig uppe på ubåtens däck.

Enligt giftinformationscentralen förekommer kolmonoxid till exempel i avgaser och brandgaser. Kolmonoxid bildas även vid ofullständig förbränning av gasol. En person som utsätts för kolmonoxidförgiftning riskerar att kvävas till döds då kolmonoxid tränger undan syre och därigenom förhindrar kroppen att ta upp syre.

Peter Madsen har ändrat sina uppgifter flera gånger, och givit flera versioner av vad som hände på ubåten i augusti. Enligt den senaste versionen hävdat Madsen att Kim Wall dog till följd av en olycka på ubåten där hon ska ha fått en tung metallucka i huvudet.

Enligt Köpenhamnspolisen ska Madsen ha erkänt styckningen och avgivit den nya förklaringen under förhör som hölls lördagen den 14 oktober.

Peter Madsen är häktad för mord på Kim Wall, något han nekar till.


LÄS MER: Bevisen som ska fälla Peter Madsen 

Jens Møller Jensen, chef för Köpenhamnpolisens mordenhet, höll en pressträff under måndagen.

Rättegång mot Peter Madsen

Enligt Köpenhamnspolisen har man nu kommit så långt i utredningen att man satt ett preliminärt datum för rättegångsstart. Enligt planen inleds rättegången mot Peter Madsen den 8 mars 2018. Det är avsatt åtta dagar till förhandlingen.

– Det finns naturligtvis fortfarande viktiga omständigheter som ska utredas, men i det stora hela är saken närapå klar, säger åklagare Jakob Buch-Jepsen, enligt ett pressmeddelande.

Enligt åklagaren arbetar han nu med att sammanställa åtalspunkterna, något han hoppas bli klar med innan årsskiftet.

Okänt motiv

Den rättsmedicinska undersökningen av de kvarlevor som anträffats är inte avslutade och polisen vill inte uttala sig om någon dödsorsak.

Dansk polis meddelade under måndagen att man nu även, vid sidan av mord och brott mot griftefriden, misstänker att Peter Madsen begått ytterligare brott. Den nya brottsmisstanken gäller ett sexbrott.

Jens Møller Jensen var under måndagens pressträff förtegen kring varför man tror att Peter Madsen mördade Kim Wall.

– Jag vill inte spekulera i motiv, sa han.

Under måndagen meddelade Köpenhamnspolisen att Peter Madsen godtar att häktningstiden förlängs.

LÄS MER: Experterna om bevisen mot Peter Madsen 

Kim Wall var en uppskattad journalist med världen som sin arbetsplats. Här hyllas hon under en minnesstund på Columbia Journalism School där hon tidigare var elev.
Foto: TT

Nya dykningar

Enligt polisens har man de senaste två veckorna genomfört omfattande dykningar för att finna de kvarlevor från Kim Wall som fortfarande inte är anträffade. Man har även sökt efter Kim Walls och Peter Madsens mobiltelefoner. Detta har man dock inte nått framgång i.

Man överväger, enligt polisen, nu om man ska genomföra ytterligare dykningar.

Alternativet är att söka på andra sätt, bland annat med hjälp av de svenska kriminalhundar som tidigare bistått dansk polis i sökningarna till havs.

– Det kan vara med sonar eller annat. Vi överväger även att be de svenska likhundarna att komma och hjälpa oss leta, säger Jens Møller Jensen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!