Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Madsens mystiska svar sekunder före ubåtshaveriet

Ubåten bärgades och tömdes påp vatten. Kriminalteknikerna undersökte den men hittade ingen kropp meddelande Köpenhamnspolisen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen misstänks för att ha orsakat Kim Walls död.Foto: AFP / Scanpix Denmark

Efter en massiv sökinsats efter Peter Madsens försvunna ubåt hittades han till slut av några privatpersoner. Nu berättar de för första gången om Madsens märkliga beteende i samband med räddningen, skriver Helsingør Dagblad.

– Jag vill bara få gå in i mig själv för ett ögonblick, sa Peter Madsen enligt vännerna.

Fredagen den 11 augusti var Peter Madsens ubåt anmäld försvunnen med honom själv och den svenska journalisten Kim Wall ombord. Både myndigheter och privatpersoner deltog i en massiv sökinsats.

 

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsincidenten 

 

När Peter Madsen till slut hittades fick han räddas från sin ubåt – som höll på att sjunka. Polisen misstänker att den har sänkts med flit. 

Danska flottans fartyg i Kögebukten utanför Köpenhamn. Dykare har sökt efter den försvunna journalisten Kim Wall.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Personerna som räddade Madsen var fyra fiskande vänner som upptäckte ubåten av en slump i Kögebukten – nu avslöjar de för första gången hur räddningsinsatsen gick till.

De fyra vännerna hade samlats på fredagen och gett sig ut för att för att fiska i Kögebukten från sin motorbåt. Plötsligt fick en av dem syn på någonting och ropade till de andra att han behövde en kikare. 

Ubåten sjönk efter att Madsen "försökt fixa något"

Han hade fått syn på den efterlysta ubåten Nautilus.

Vid upptäckten ringde vännerna till polisen och när de kom närmare ubåten såg de att den danske uppfinnaren kom upp i ubåtens torn. Det berättar tre av de fyra vännerna för Helsingør Dagblad.  

En av vännerna ropade till Madsen och frågade om han var okej och fick svaret att han var det. 

– Ja, men kan ni vara vänliga att ligga stilla, för jag ska ner och försöka fixa något som kan vara lite farligt, svarade Peter Madsen, enligt fritidsfiskarna.

Efter en minut kom uppfinnaren tillbaka upp i tornet och ubåten började samtidigt sjunka snabbt, varpå Peter Madsen hamnade i vattnet, berättar vännerna. Han lyckades dock ta sig till motorbåten.

Kim Wall är fortfarande försvunnen.Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Ville inte ha nya kläder eller ringa

Madsen förklarade för hobbyfiskarna att han hade försökt reparera en ventil till ballasttanken men att ett handtag hade gått itu och att ubåten därför förlist.

Uppfinnaren fick prata med polisen över telefon som frågade om det funnits andra ombord på båten. Madsen ska ha sagt att han var ensam och att han satte i land Kim Wall på Refshaleøen vid 22.30 kvällen innan. Hans räddare på båten erbjöd honom torra kläder, filtar eller att få ringa telefonsamtal. Men han ska ha avvisat alla erbjudanden.

– Om det är okej med er, vill jag bara få gå in i mig själv för ett ögonblick, sa Peter Madsen enligt vännerna, skriver Helsingør Dagblad.

Misstänks för att ha vållat den unga kvinnans död

Direkt efter att Peter Madsen förts i land tog polisen med honom till förhör och några timmar senare misstänktes han för att ha tagit livet av den svenska journalisten Kim Wall. Vännerna ska ha delgivit sin berättelse om räddningsaktionen för polisen under förundersökningen av händelsen.

Peter Madsen togs direkt in till polisen för förhör efter att han räddats från sin sjunkande ubåt.Foto: BAX LINDHARDT/SCANPIX

Dagen efter, på lördagen, höll rätten i Köpenhamn en häktningsförhandling bakom stängda dörrar och Peter Madsen häktades för "uagtsomt mandrab under særligt skærpende omstændigheder", ungefärligt översatt till grovt vållande till annans död. Madsen har senare ändrat sin första historia om att han satt i land journalisten på torsdagen. Vad hans nya förklaring innehåller är dock ännu okänt för offentligheten.

Den prisbelönta journalisten Kim Wall saknas fortfarande och under torsdagen gick polisen ut med ett pressmeddelande om att man framför allt söker efter en kropp och inte har några större förhoppningar på att finna henne vid liv.