Peter Madsens mystiska sms – innan ubåten sjönk

Danska forskaren Peter Madsen skulle ha visat upp sin ubåt på Bornholm under fredagen. Men under torsdagskvällen skickade Madsen ett sms till sin kollega där han sa att det var inställt. Någon förklaring fick inte kollegan.
Foto: HOUGAARD NIELS /AP/ TT
Den försvunna svenska journalisten och Peter Madsen fångades på film när de lämnade hamnen under torsdagen.
Foto: GEORGE LANGE
Danska fartyg vid platsen där ubåten sjönk söder om Dragör på fredagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

KÖPENHAMN/MALMÖ. Den svenska journalisten Kim Wall, 30, är försvunnen sedan hon följt med på en ubåtstur med den danska uppfinnaren Peter Madsen.

Nu berättar en av Madsens kolleger hur han, innan båten sjönk, skickade ett sms – där han ställde in fredagens planerade ubåtstur.

Senare anmäldes ubåten försvunnen, då Kim Wall inte kommit hem, och dagen efter hittades ubåten sänkt.

På lördagsmorgonen var frågetecknen fortfarande inte uträtade angående ubåtsincidenten i Öresund. Den svenska journalisten Kim Wall, 30, som ska ha varit med på ubåten är fortfarande försvunnen. Nu står det dessutom klart att den danska forskaren som var med på ubåten är misstänkt för mord/dråp – men Kim Wall är inte hittad.

Peter Madsen är en känd forskare och självlärd ingenjör som har lett byggandet av tre egna ubåtar under sin livstid. Nautilus är den senaste och blev färdig 2008. Enligt en person som har jobbat med Peter blev det stridigheter kring ägarskap över ubåten för några år sedan vilket gjorde att hela företaget splittrades.

– Han var tvungen att starta från noll och bygga upp allting igen. Han är passionerad och han gillar showen. Han har till och med sovit på jobbet, så dedikerad är han, säger en person som jobbat med Peter vid enstaka tillfällen.

Peter Madsen har anhållits misstänkt för dråp/mord.
Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsincidenten 


Varnar polisen för farliga vätskor

Han hade på fredagen, precis som flera andra av Peters kolleger, begett sig till platsen utanför Köpenhamn där Peter har sitt “rymdlaboratorium”, hangaren eller verkstaden där projekten byggs. Alla som har jobbat med Peter är chockade över nyheten som nått dem under dagen men ingen av dem vill spekulera kring händelsen.

– Vi vet inte vad som har hänt. Han säger att han lämnade Kim Wall men hon har inte synts till sedan dess, vi vet inte. Vi ska inte spekulera, vi kommer veta mer i morgon, säger den man som berättat om ägarstriden.

Polisen kom ut med två datorer från Peter Madsens verkstad.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Han berättar att han är på plats för att varna polisen.

– Det finns farliga vätskor där inne som det är viktigt att de inte får spillt på sig så jag var tvungen att varna dem.


LÄS MER: Ubåtskaptenens vän: "Jag är skakad" 


"Kan inte föreställa mig något sådant här"

På plats fanns också två civilt klädda poliser, de är båda beväpnade. De säger att de är utredningspoliser men inte får göra några uttalanden. De vill inte heller uppge varför de är där men efter en stund inleder de en husrannsakan av Peters verkstad. De kommer ut med två datorer som de beslagtar.

Utanför parkeringen står en bil parkerad och utanför står en äldre man med grått hår. Han berättar att han känt Peter sedan 2008 och att Peter blev intresserad av honom på grund av hans erfarenheter inom marinen. Han är i chock över vad som har hänt.

– Vi är en besättning på åtta personer och jag är en av dem. Klockan kvart över fyra i natt ringde polisen på dörren för att de ville vara säkra på att jag inte var med på ubåten.

Madsen svarade inte på frågan om varför han skulle ha släppt av den svenska journalisten.

Den äldre mannen berättar att han har lång erfarenhet av marinen och att det är därför han var intressant för Peter, som han jobbar ihop med.

– Jag skulle ha åkt med honom till Bornhom i dag men så fick jag ett sms i går kväll att det var inställt. Jag kan inte föreställa mig att han någonsin skulle göra något sådant här, det kan jag inte, säger han.


LÄS MER: Han såg Peter Madsen simma bort från den sjunkande ubåten


Sms:et från Madsen kom alltså på torsdagskvällen, då han enligt egen utsago ska ha släppt av den svenska journalisten – och när mannen frågade varför fick han inget svar. På fredagen, klockan 14, var det tänkt att ubåten skulle visas upp på Bornholm, men någon förklaring till att Madsen ställde in fick inte kollegan.

Men natten mot fredag, vid 02-tiden, larmade anhöriga till Kim Wall om att hon inte kommit tillbaka och sökandet efter ubåten började. Vid 10-tiden på fredagen stod det klart att ubåten hade sjunkit – enligt Madsen på grund av tekniska problem, och han var ensam på ubåten. Till TV2 sa han, efter räddningen, att han ensam hade gett sig ut på äventyr.

Personal la ut meddelande

När rapporten om att ubåten försvunnit först kom la personal vid Peter Madens laboratorium ut ett offentligt meddelande på Facebook:

https://www.facebook.com/rml.spacelab/posts/1918712161737151

En annan, lite yngre kollega till Peter berättar att Peter är passionerad och gillar det han gör. Mannen vill dock inte överhuvudtaget prata om dagens händelse. Han tycker det är alldeles för tidigt för att spekulera och poängterar att Peter ännu bara är misstänkt. Han säger att han inte tar någon sida och att han bara hoppas att kvinnan dyker upp igen. Däremot kan han berätta om hur ubåten ser ut.

– Den är liten från insidan, mindre än två meter hög och man måste böja sig ner. Den har olika rum. Motorrummet är isolerat för att undvika det störande ljudet, sedan finns det ett stort rum. Båten är baserad på gammal design och har dieselmotor och elektrisk motor, det är en hybrid kan man säga. När man är på ytan använder man dieselmotorn men när man dyker måste man använda elektrisk, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!