Rättegången mot Peter Madsen inleds på torsdagen. Lisah Silfwer reste till Köpenhamn för att gå i den misstänkte mördarens fotspår. Foto: IBL/POLFOTORättegången mot Peter Madsen inleds på torsdagen. Lisah Silfwer reste till Köpenhamn för att gå i den misstänkte mördarens fotspår. Foto: IBL/POLFOTO
Rättegången mot Peter Madsen inleds på torsdagen. Lisah Silfwer reste till Köpenhamn för att gå i den misstänkte mördarens fotspår. Foto: IBL/POLFOTO
Kim Wall bodde några hundra meter från Peter Madsens verkstad på Refshaleøen i Köpenhamn. Foto: TOM WALLKim Wall bodde några hundra meter från Peter Madsens verkstad på Refshaleøen i Köpenhamn. Foto: TOM WALL
Kim Wall bodde några hundra meter från Peter Madsens verkstad på Refshaleøen i Köpenhamn. Foto: TOM WALL
Lisah Silfwer utanför Peter Madsens övergivna verkstad. Foto: Jens ChristianLisah Silfwer utanför Peter Madsens övergivna verkstad. Foto: Jens Christian
Lisah Silfwer utanför Peter Madsens övergivna verkstad. Foto: Jens Christian
Genom ett hål i plåtfasaden går det att blicka in i lokalen – i dag helt tom och öde. Foto: Jens ChristianGenom ett hål i plåtfasaden går det att blicka in i lokalen – i dag helt tom och öde. Foto: Jens Christian
Genom ett hål i plåtfasaden går det att blicka in i lokalen – i dag helt tom och öde. Foto: Jens Christian
Hit tog sig Kim Wall innan hon och Peter Madsen gav sig ut med ubåten. Foto: Jens ChristianHit tog sig Kim Wall innan hon och Peter Madsen gav sig ut med ubåten. Foto: Jens Christian
Hit tog sig Kim Wall innan hon och Peter Madsen gav sig ut med ubåten. Foto: Jens Christian
Kim Wall och Peter Madsen fotograferades av privatpersoner på väg ut till havs. Foto: LÄSARBILDKim Wall och Peter Madsen fotograferades av privatpersoner på väg ut till havs. Foto: LÄSARBILD
Kim Wall och Peter Madsen fotograferades av privatpersoner på väg ut till havs. Foto: LÄSARBILD
Rättegången mot Peter Madsen inleds under torsdagen. Foto: DEADLINE PRESSRättegången mot Peter Madsen inleds under torsdagen. Foto: DEADLINE PRESS
Rättegången mot Peter Madsen inleds under torsdagen. Foto: DEADLINE PRESS

Peter Madsens lokal – här var Kim Wall före mordet

Publicerad

Peter Madsens verkstad, Kim Walls bostad och platsen där ubåten Nautilus låg förtöjd.

Flera nyckelplatser där det uppmärksammade mordfallet tog sin början ligger inom en radie av bara några hundra meter på Refshaleøen i Köpenhamn.

Vi kan nu visa bilder inifrån den mordmisstänkta uppfinnarens i dag helt övergivna arbetsplats.

Jag reste till Danmark och gick i Peter Madsens fotspår.

Ingen vill prata öppet med mig om Peter Madsen.

Uppfinnaren som misstänks ha mördat och styckat den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt Nautilus.

Men anonymt ger flera lokalinvånare på Refshaleøen i Köpenhamn, som kände Peter Madsen, uttryck för hat mot honom i extremt hotfulla ordalag.

Jag har tagit mig till området där fallet tar sin början. Känslan är kuslig och det är svårt att ta in att flera nyckelplatser i fallet ligger på så liten yta.

Mellan Peter Madsens verkstad och Kim Walls bostad är det 200 meter. Från bostaden till platsen där ubåten låg förtöjd är det ytterligare 200 meter. Sträckan från ubåten till platsen för avskedsfesten är 500 meter.Foto: Brottscentralen

Peter Madsens verkstad

Inne i ett välvt och rostigt plåtskjul spenderade Peter Madsen större delen av sin tid de senaste tio åren.

Jag står utanför raketlaboratoriet som var basen för hobbyingenjörens projekt och ubåtar som ofta blev föremål för böcker, dokumentärer och tidningsartiklar.

Enligt personer jag pratar med gick Madsen alltid klädd i militärkläder och agerade med en intensiv stil. Över tid ska hans beteende ha blivit märkligare och märkligare med allt fler aggressiva utbrott.

Peter Madsens verkstad som den ser ut inifrån i dag – helt övergiven och tömd på saker.Foto: Jens Christian

Lokalen står nu övergiven. Sedan två månader tillbaka helt tömd på innehåll – allt beslagtaget av polisen.

Nu: Spökligt och övergivet. Då: Platsen där Peter Madsen satt och hörde av sig till Kim Wall, beredd att göra en intervju.

• Kim Walls bostad

Här bodde Kim Wall tillfälligt med sin pojkvän.Foto: Jens Christian

Jag promenerar sträckan mellan Peter Madsens verkstad och Kim Walls bostad. Det är 200 meter och tar mig bara två minuter.

I det här industriområdet bodde den svenska journalisten tillfälligt med sin pojkvän.

De flyttade hit i mars förra året och Kim Wall tar tidigt kontakt med Peter Madsen för att göra ett reportage om honom.

Efter mejlkontakt under våren hör Madsen plötsligt av sig den 10 augusti, beredd att ge en intervju samma dag. Han vill bjuda Kim Wall på en kopp te i verkstaden och ta med henne på en resa med ubåten.

• Bryggan och ubåten

Här låg ubåten förtöjd kvällen när Kim Wall och Peter Madsen klev på.Foto: Jens Christian

Kim Wall och pojkvännen ska om mindre än en vecka flytta till Kina och arrangerar en avskedsfest för sina vänner när Madsen hör av sig. 

Paret bestämmer gemensamt att Kim Wall ska lämna festen och genomföra intervjun, pojkvännen stannar hos gästerna.

Det är 200 meter mellan bostaden och bryggan där ubåten ligger förtöjd.

Det är en strålande sommarkväll och 20 grader varmt när Kim Wall och Peter Madsen vid 19-tiden ger sig ut till havs ombord på ubåten.

I dag är platsen karg, kall och vintrig.

• Avskedsfesten

På en gräsplätt vid en kajkant hölls avskedsfesten kvällen den 10 augusti.Foto: Jens Christian

Vännerna och pojkvännen befinner sig på en gräsplätt vid en kajkant 500 meter från platsen där Kim Wall kliver på ubåten.

Pojkvännen vaktar en brasa när vännerna plötsligt får syn på ubåten ute till havs.

I kvällssolen ser han Kim Wall vinka hej då från luckan i ubåten.

Det blir sista gången han ser henne i livet.

Nu har det gått sju månader sedan Kim Wall försvann. Under torsdagen inleds rättegången mot Peter Madsen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag