Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peter Madsens kyla i rätten: ”Inte levande”

Åklagare Jakob Buch-Jepsen hävdar att Peter Madsen dödade Kim Wall. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
ISKALL. Peter Madsen uppträdde överlägset i rätten. Foto: HELEN RASMUSEN
Peter Madsen har narcisisstiska och psykopatiska drag, enligt en psykisk undersökning som gjorts. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION / IBLAB
Kim Wall dog i Peter Madsens ubåt. Foto: TOM WALL
Betina Hald Engmark försvarar Peter Madsen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXORESSEN

Med en överlägsen stil svarar Peter Madsen på åklagare Jakob Buch-Jepsens frågor, ofta utan att egentligen ge svar. 

När han ska förklara varför han styckade Kim Wall tittar han iskallt upp:

– Det är inte tal om en levande människa. 

– Han var precis så känslokall och klinisk som jag förväntat mig, säger Lars Kruse, rättsexpert och försvarsadvokat. 

När åklagare Jakob Buch-Jepsen, under rättegången i torsdags, läste upp delar av den gärningsbeskrivning han själv skrivit gav Peter Madsen honom inte mer än enstaka blickar.

Nästan hela förmiddagen av den första förhandlingsdagen ägnades åt att beskriva den bevis- och indiciekedja som ska visa att Peter Madsen bragt Kim Wall om livet, styckat henne och därefter dumpat kroppen i Kögebukten. Han ska också ha utsatt henne för någon form av ett sexuellt övergrepp. 

Peter Madsen nekar till att ha mördat Kim Wall, men medger att han styckade kroppen.

 

Under flera månader sökte den danska polisen – med hjälp av den svenska – efter Kim Walls kvarlevor. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Härskarteknik

I rättssalen uppträdde han ofta överlägset när han gav sin version: 

– Jakob, jag förstår att du är åklagare och har skrivit en stämningsansökan som du ska förhålla dig till. Men försök föreställ dig i den här situationen. Det fanns ingen möjlighet för mig att få upp henne.

Svaret kommer efter att Peter Madsen berättat att han hittat Kim Wall livlös i ubåten.

Lars Kruse konstaterar:

– Det var naturligtvis mycket genomtänkt. Jag tror att det är härskarteknik som han använde sig av, som går ut på att dominera den andre genom att titulera honom vid förnamn. 

Rättsexpert och försvarsadvokat Lars Kruse förväntade sig att Peter Madsen skulle vara känslokall och klinisk i rätten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXORESSEN

Vilade efter mordet

Mordmisstänkte Peter Madsen berättade flera gånger hur han kände i situationen. Hur han upplevde det som förfärligt, att han drabbades av panik och att "den Peter du ser i dag är en Peter utan drömmar och ambitioner". Att han efter mordet på Kim Wall inte längre hade någon möjlighet att fortsätta med sina projekt. 

Det handlade också om honom efter att han, enligt åklagaren, dödat Kim Wall. Han beslöt sig för att vila i cirka två timmar.

– Jag hade haft en lång arbetsdag, seglat en lång bit, gått igenom en mycket traumatisk upplevelse. Vid den tidpunkten orkade inte Peter Madsen längre, sa Peter Madsen.

 

LÄS MER: Kim Walls sista uppdrag 

 

Känslokallt uppträdande

Peter Madsen ger i förhöret i rättsalen sällan några direkta svar och när Jakob Buch-Jepsen ställer om sina frågor svarar han omväxlande irriterat, överlägset och kaxigt. Åklagaren påstår att Peter Madsen hade ett sexuellt motiv. 

Åklagare: Varför styckade du Kim Walls kropp?

– Det är inte tal om en levande människa. Det är ingen sexuell situation. Jag vill bara få henne överbord.

– Jag har redan försökt att få henne överbord i en timme, hävdade Peter Madsen.

Åklagare: Varför styckade du Kim Walls kropp? 

– Det kommer en rättsmedicinare vid ett tillfälle under rättegången. Vi kan fråga den personen varför han valde sitt arbete, svarade Peter Madsen.

Peter Madsen uppträdde överlägset under rättgången. Foto: HELEN RASMUSEN

Rättsexperten Lars Kruse menar att det rent allmänt i skandinaviska rättssalar inte är särskilt vanligt att visa känslor. Att Peter Madsen inte gjorde det överraskade inte honom. 

– Han var precis så känslokall och klinisk som jag förväntat mig, enligt de rapporter jag fick från rättsalen. 

– Jag tror att hans grandiosa personlighet fick energi av den massmediala uppmärksamheten som det här rättsfallet har. För honom var det en maktkamp där han med sin personlighet ser sig själv som överlägsen.

Objektifierar 

Peter Madsen bedöms utifrån en psykisk undersökning ha narcissistiska och psykopatiska drag och framstår, enligt utredningen, som en patologisk lögnare.  

Att han uppträtt kyligt och överlägsen i rätten anser kriminologen Fatima Addberger är i linje med just en sådan personlighetsstörning.

– Det handlar om honom och det finns ingen annan. Jag tittar på serien ”Black Mirror” ibland, där finns en berättelse om att det går att stänga av andra människor man ser i det verkliga livet. Jag skulle tro att hos Peter Madsen är alla andra suddiga bilder, de finns inte. Det är en förutsättning för att kunna objektifiera andra människor som han måste ha gjort för att göra det här. Det är han uppenbarligen expert på, säger hon.  

Fatima Addberger är kriminolog och jurist. Foto: JANNE HEIKKINEN

"Inte låta sig rubbas"

Sven-Erik Alhem är ordförande i brottsofferjouren och före detta överåklagare. Han anser att utomstående inte ska göra en ”amatörmässig” bedömning av Peter Madsens uppträdande. 

– Jag tycker att man i Madsen-fallet ska hålla sig till fakta, hålla sig till hans uppgifter och fästa sig mindre vid hans uppträdande. Att låta honom svara på sättet han önskar så får det slutligen värderas av rätten. Att inte låta det ligga honom till last. Varje människa har sin personliga stil när de lägger fram saker. Även om man har en överlägsen ton får man som förhörsledare tillåta det, säger Sven-Erik Alhem.

– Om man nu ger överlägsna svar som tyder på härskarteknik, ska man inte som förhörsledare eller åklagare låta sig rubbas i sina frågor. 

 

LÄS MER: Mamman: Kim Wall kommer leva vidare 

 

"Ska jag vara bekymrad?"

När Peter Madsen ombes prata fritt berättar han om en olycka, om hur han försökte hjälpa Kim Wall och att han till sist inte kunde göra något. 

Men när Peter Madsen inte själv får diktera villkoren är han sparsam i sin beskrivning om vad som hände i ubåten. 

Jakob Buch-Jepsen frågar – och Peter Madsen svarar egentligen på något helt annat. Som när han i förhörets avslutande skede får en direkt fråga om det fanns ett sexuellt motiv.

– Ska jag bli bekymrad över dig, för att du tänker så?, svarade Peter Madsen och lämnade sin plats i vittnesbåset. 

Peter Madsen nekar att han dödat Kim Wall. Foto: MEYER KENNETH / IBL BILDBYRÅ

Logiskt

Kriminologen och juristen Fatima Addberger resonerar utifrån de narcissistiska och psykopatiska drag den psykologiska undersökningen visade: 

– För mig är det logiskt när det är konstaterat att han har den här typen av personlighetsstörning. Han har ingen förmåga att relatera känslomässigt eller empatiskt. Nu står han inför en situation som där han är, från sitt perspektiv, tvungen att vinna. Han vill inte bli inlåst. Den enda Peter Madsen är bekymrad över är sig själv, säger hon. 

– Min tolkning är att han inte kommer ro i land med det. Och det stämmer inte med hans världsbild. Då faller han tillbaka på det här sättet. Det är banalt att kalla det härskarteknik, men det är egentligen vad det här handlar om. Han är van vid hantera sin omgivning på det här sättet. Men nu står han inför juridisk skolade som är experter på att se igenom det. Den här gången går det inte vägen.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!