Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABFoto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
 Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION / IBLABFoto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION / IBLAB
 Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION / IBLAB
Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABFoto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
 Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Peter Madsen vill inte prata med polisen

Publicerad

I slutet av förra veckan hittade polisen ytterligare kvarlevor av Kim Wall.

Efter de senaste fynden vägrar mordmisstänkte Peter Madsen att prata med polisen, enligt Aftonbladet.

– Peter Madsen önskar inte att prata med polisen i nuläget efter helgens fynd, säger specialåklagare Jakob Buch-Jepsen till Aftonbladet.

Kim Wall konstaterades vara försvunnen efter en tur med Madsens egenkonstruerade ubåt på Öresund i mitten av augusti. Dagen efter turen räddades Madsen själv från den kapsejsande ubåten. Han hävdade då att han släppt av Kim Wall i Köpenhamn kvällen före.

Han häktades kort därpå, misstänkt för att han orsakat Kim Walls död.

Sökandet efter Kim Walls kvarlevor har pågått sedan hon försvann. Ett par veckor efter försvinnandet hittades hennes överkropp i vattnet utanför Köpenhamn. Fynden stärkte misstankarna mot Madsen som nu sitter häktad misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Han nekar till anklagelserna.

Väcker frågor

I helgen gjordes ytterligare fynd. Bland annat anträffades Kim Walls huvud.

De nya fynden har väckt en hel del för Madsen komprometterande frågor.

Enligt honom dog Kim Wall till följd av en olycka ombord på ubåten. Wall ska ha fått en tung stållucka i huvudet och dött efter att ett fall. Peter Madsen ska sedan, enligt egen utsago, ha begravt henne till sjöss.

I och med de nya fynden han polisen kunnat konstatera att de förklaringar Peter Madsen givit kring händelseförloppet när Kim Wall dog inte håller. Man har bland annat konstaterat att det inte finns några frakturer på Kim Walls huvud, frakturer som torde ha uppkommit om händelseförloppet på ubåten var såsom Madsen hävdat.

Har rätt att tiga

Peter Madsen har fram till nu varit tydlig med att han vill samarbeta med polisen. Trots att han flera gånger ändrat sin historia har han svarat på polisens frågor och han har under häktningsförhandlingar redogjort för sin mycket detaljerade version av händelseförloppet när Kim Wall dog.

Men efter de senaste fynden har Madsen ändrat sig, enligt Aftonbladet. Nu vägrar han svara på polisutredarnas frågor.

– Det har han ju rätt till, säger Jakob Buch-Jepsen till Aftonbladet.

Psykundersöks

Domstolen har beslutat att Peter Madsen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt Sydsvenskan har den nu inletts.

– Allt relevant material är skickat till kliniken och de ska ha påbörjat undersökningen, skriver åklagare Jakob Buch-Jepsen i ett mejl till Sydsvenskan.

Undersökningen väntas vara klar någon gång i slutet av året.

Kvällsposten söker Peter Madsens försvarsadvokat.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag