Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Madsen kan sitta med Danmarks farligaste

Åklagare Jakob Buch-Jepsen.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DEADLINE PRESS
Foto: KØBENHAVNS FÆNGSLER
Foto: ANSTALTENVEDHERSTEDVESTER.DK / ANSTALTENVEDHERSTEDVESTER.DK

I onsdags dömdes Peter Madsen till lagens strängaste straff för mordet på Kim Wall.

Om landsretten gör samma bedömning lär han med stor sannolikhet bo intill trippelmördare och sexmördare.

På Herstedvester-fängelset sitter några av Danmarks farligaste fångar. 

Sedan den 12 augusti förra året har Peter Madsen levt i ensamhet i en häktescell på 7-8 kvadratmeter på Vestre fængsel. Han har medvetet isolerat sig från övriga fångar och haft nästan fulla restriktioner. Dagarna har han bland annat ägnat åt att skissa och räkna på tekniska projekt, något som är möjligt genom de fåtal föremål han har fått tillstånd att förvara i sin cell.

Peter Madsen har haft en så kallad besöks- och brevkontroll. Han har enbart fått träffa sin försvarsadvokat Betina Hald Engmark.

Peter Madsen dömdes för mordet på Kim Wall

Den närmsta tiden kommer han tillbringa i samma häkte. Peter Madsen överklagade omedelbart livstidsdomen Köpenhamns byret förkunnade i onsdags. Därför kommer inte domen vinna laga kraft på flera månader.

Peter Madsens ubåt ska konfiskeras. Foto: MICHAEL YOUGET

Rätten lade stor vikt vid att Peter Madsen ändrat sin förklaring flera gånger. Han ansågs inte vara trovärdig och domare Annete Burkø med nämndemän gick helt på åklagare Jakob Buch-Jepsens linje.

Peter Madsen dömdes till lagens strängaste straff för att mördat Kim Wall, styckat hennes kropp och slängt kvarlevorna överbord. 

– Det är ovanligt att man får livstid för ett enda mord som ostraffad, men det jag tror varit avgörande för rätten är att det varit planerat och att det fanns sexuella handlingar, sa åklagare Jakob Buch-Jepsen till pressen efter domen.

 

LÄS GW om Madsen: ”Han hamnade i skarpt läge”

 

”Manipulativ”

Jakob Buch-Jepsen yrkade också på att Peter Madsen ska behålla samma restriktioner som han i närmre sju månader haft.

– Peter Madsen är manipulativ och kan påverka vittnen, sa åklagaren i rätten. 

Betina Hald Engmark protesterade, men Köpenhamns byret gick även där på åklagarmyndighetens linje. 

Foto: KØBENHAVNS FÆNGSLER

Peter Madsen kommer att sitta kvar på Vestre fængsel i väntan på att Østre Landsret – den danska motsvarigheten till svenska hovrätten – tar upp fallet, troligtvis inom 2-3 månader.

Om landsretten gör samma bedömning som byretten och domen vinner laga kraft är det sannolikt att Peter Madsen avtjänar sitt straff på säkerhetsfängelset Herstedvester-fängelset i Köpenhamns utkanter. Där sitter några av Danmarks farligaste fångar.

Foto: ANSTALTENVEDHERSTEDVESTER.DK / ANSTALTENVEDHERSTEDVESTER.DK

 

LÄS MER: Bara en av hundra tror på Madsen 

 

Danmarks farligaste fångar

Mest känd av de intagna kan vara Peter Lundin som varit inspärrad i 17 år. Han har fyra liv på sitt samvete – bland annat sin mamma och två pojkar. 

Andra fångar på Herstedsvester är trippelmördaren Elisabeth Wæver, dubbelmördarna Steen Viktor Christensen och Helle Sara Peters, samt sexmördarna Jan Arno Beblein och John Knudsen.  

Peter Lundin, eller Bjarne Skounborg, som han numera kallar sig, var bara 19 år när han begick sitt första mord. Offret var hans mamma som han ströp i Maggie Valley, North Carolina i USA. Han dömdes även för ett mord på ytterligare en kvinna – och kvinnans två barn.Foto: BAX LINDHARDT/SCANPIX / SCANPIX CODE 92006 SCANPIX NORDFOTO/NF/NF/BT
När läkaren Elisabeth Wævers älskare inte ville skilja sig från sin fru dödade hon honom med en morfinspruta, som hon stal från Rigshospitalet. Därefter satte hon eld på huset de bodde i. En av mannens barn dog inne i bostaden och den andra skadades så svårt att han dog en månad senare.Foto: RATH HOLM POUL-ERIK / POLFOTO/STELLA PICTURES
John Knudsen dömdes för mord och övergrep på en minderårig flicka. Foto: POLITET / POLFOTO
Helle Sara Peters dömdes till för två mord i början av 2000-talet. Foto: SKAANING LARS / POLFOTO/STELLA PICTURES

Fängelset har 151 intagna, varav 95 procent män. De får umgås med varandra, men har också möjlighet – likt Peter Madsen valt i häktet – att hålla sig för sig själv. 

Samtliga intagna får ha sina egna kläder och hygienartiklar, men ingen egen elektronik är tillåten. Däremot har de möjlighet att hyra hyra tv, cd-spelare och Playstation 2. 

De intagna förväntas arbeta i någon av fängelsets verkstäder eller delta i utbildning 37 timmar per vecka.

Tre instanser

Precis som i Sverige finns tre instanser för brottmål, byret, landsret och Højesteret – Högsta domstolen. 

Efter utfallet i Østre Landsret har Peter Madsen möjlighet att söka prövningstillstånd i Højesteret – men han har ingen självklar rätt att få fallet prövat. 

Ett sådant tillstånd ges bara i undantagsfall. 

 

LÄS MER: Ex-flickvännen – ”Jag älskar fortfarande Peter Madsen” 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!