Peter Madsen omhäktades under måndagen i ytterligare fyra veckor. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBLABPeter Madsen omhäktades under måndagen i ytterligare fyra veckor. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Peter Madsen omhäktades under måndagen i ytterligare fyra veckor. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Madsen misstänks för mord på svenska journalisten Kim Wall. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TOM WALL / IBLABMadsen misstänks för mord på svenska journalisten Kim Wall. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TOM WALL / IBLAB
Madsen misstänks för mord på svenska journalisten Kim Wall. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TOM WALL / IBLAB
Åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅNÅklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅN
Åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark. Foto: Jens ChristianPeter Madsens advokat Betina Hald Engmark. Foto: Jens Christian
Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark. Foto: Jens Christian

Peter Madsens besked – ska stanna i fängelset

Publicerad

Peter Madsen som misstänks för mordet på den svenska journalisten Kim Wall har frivilligt gått med på att sitta häktad i ytterligare fyra veckor.

Madsen fortsätter att neka till mord. 

Den tidigare häktningsperioden skulle löpa ut på onsdag, den 13 december. Efter måndagens besked ska Peter Madsen sitta häktad i vart fall till den 10 januari 2018.

Madsens advokat,  Betina Hald Engamark, skriver i ett sms till tidningen Ekstrabladet:

– Min klient och jag har i dag meddelat åklagaren att han (Peter Madsen, reds anm) är införstådd med att han ska vara fortsatt häktad i fyra veckor utan att ställas framför rätten.

Madsen nekar fortfarande till mord

Hans inställning till mordanklagelserna har inte förändrats, enligt advokaten, vilket innebär att han nekar till mordet.

Han har tidigare erkänt att han styckade Kim Wall och sedan dumpade kroppsdelarna i havet.

 

LÄS MER: Beskedet som kan avgöra Peter Madsens framtid

 

Peter Madsen har under hösten genomgått en rättspsykiatrisk sinnesundersökning. Inledningsvis nekade den mordmisstänkte ubåtsbyggaren till att frivilligt genomgå undersökning men han ändrade sig senare och gick med på att låta sig undersökas.

Resultatet av utredningen kom under tidigare under måndagen och har lämnats in till specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen.

Resultatet av den hålls dock hemligt.

Peter Madsens lögner

Under mordutredningen har Peter Madsen konsekvent nekat till att ha mördat Kim Wall på ubåten Nautilus.

I utredningens början påstod han att han hade släppt av Kim Wall på land och att han sedan inte visste var hon tog vägen.

Därefter sade han att Kim Wall dött sedan hon fått en tung lucka i huvudet och att han i panik styckade kroppen och dumpade den i havet.

Men efter att polisen hittat hennes huvud i havet, utan tydliga skador, ändrade han sig igen och sade att hon dött till följd av att giftiga gaser spridits i ubåten.

Rättegång om mordet på Kim Wall i mars 2018

Det är, såvitt känt, fortfarande hans version av vad som hände ombord på ubåten.

Åklagaren har tidigare meddelat att han räknar med att väcka åtal under december månad, exakt datum är ännu inte känt.

Rättegången mot Peter Madsen är planerad att inledas i mars 2018.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag