Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peter Madsen avslöjade mordplan för älskarinna

Inom kort börjar rättegången mot Peter Madsen som misstänks ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK
Kim Wall hade följt med Peter Madsen ut på hans hemmabyggda ubåt för att skriva ett reportage om honom. Hon kom aldrig tillbaka. Foto: TOM WALL / PRIVAT
Madsens ubåt Nautilus åkte ut på sin sista färd i början av augusti. Foto: ANDERS VALSTEDT / LÄSARBILD

När Kim Wall följde med Peter Madsen ut på ubåten den 10 augusti hade han tidigare skickat sms med beskrivningar – på hur han planerade att genomföra ett mord i ubåten.

Det skriver journalisten May Jeong, som är nära vän till Kim Wall, i tidningen Wired.   

Sms:en skickade Madsen till en kvinna som ska vara hans älskarinna.

Det är i tidningen Wired som journalisten May Jeong, som var nära vän med Kim Wall, skriver om den svenska journalistens sista tid före mordet. I sin artikel har hon pratat både med Kim Walls pojkvän och med personer som har funnits i Peter Madsens närhet, tiden före det misstänkta mordet på ubåten. 

En av dem: En kvinna som pekas ut som Peter Madsens älskarinna.

I artikeln i Wired skriver Jeong hur hon träffade kvinnan i Köpenhamn.

Kvinnan berättade för Jeong att hon är enormt arg på Madsen och känner skuld för vad hon tror han har gjort. Enligt Jeong verkar kvinnans sorg över Kims död "djup och genuin".

Hon berättar för Jeong att hon, i samband med att detaljerna om fallet kom fram, tänkte tillbaka på om hon någonsin fått några ledtrådar på vad som skulle hända. Hon hade nämligen träffat eller pratat med Madsen nästan varje dag veckan innan mordet, men det är särskilt en händelse som fortfarande plågar henne. 

För Jeong visade kvinnan sms som hon fått från Peter Madsen – bara några dagar före det att Kim Wall mördades.

Peter Madsen har skickat sms med sina mordplaner till en kvinna som ska vara hans älskarinna, enligt Kim Walls vän May Jeong. Foto: POLFOTO / IBL

LÄS MER: Vännen berättar: Peter Madsen ville begå det perfekta brottet

Detaljerad mordplan

"Det började som ett skämt", säger kvinnan om konversationen de haft på iMessage. Från att ha varit en vanlig konversation om ett av kvinnans konstprojekt gick det vidare in på sexuella anspelningar i sms:en och senare det som kvinnan trodde var "skämtsamma hotelser". 

– Han säger att han har en mördarplan redo i ubåten, och jag svarar honom att jag inte är rädd för det, "du måste vara mer hotfull". Han pratar om verktygen han vill använda och jag svarar "Oh, det är inte hotfullt nog", berättar älskarinnan för May Jeong. 

Scenariot som Madsen beskrev i sms:en blev mörkare till att han beskrev hur han bjöd in en vän till ubåten och att stämningen snabbt ändrades och de började skära i väninnan.

Madsens väninna beskriver vidare att hon inte tänkte så mycket på konversationen, eftersom hon inte tog det seriöst. Efter vidare konversation ska hon ha svarat på Peter Madsens sista sms med en video på hästar.

Ubåten Nautilus. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Bevismaterial mot Madsen

Åklagarmyndigheten har tagit emot sms-konversationen som en del av bevismaterialet mot Madsen, det bekräftas av åklagaren Jakob Buch-Jepsen.

– Precis som det framgår av artikeln i Wired har det här materialet lämnats över till polisen, men jag vill samtidigt inte kommentera innehållet säger Jakob Buch-Jepsen.

Han kan inte bekräfta om meddelandena helt eller delvis bevisar att Madsen planerade mordet på Kim Wall.

–  Vi har inga ytterligare kommentarer, säger Jakob Buch-Jepsen.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vännen: "Madsen ville begå perfekta brottet"

Ubåten Nautilus kapten Steen Lorck har under flera års tids umgåtts intensivt med Peter Madsen. Han har tidigare berättat för danska TV2 att Madsen uttryckt en dröm om att begå det perfekta brottet. 

– Jag visste inte vad jag skulle säga, men trodde han tänkte på att råna en bank eller plundra en juvelbutik, säger Steen Lorck till TV2.

Vidare skriver journalistem May Jeong att hon har haft mycket kontakt med Kim Walls pojkvän, som ska ha varit "galet nära på att följa med". Men som flera medier rapporterat tidigare, hölls en avskedsfest inför parets kommande flytt – och till den kom Kim Wall aldrig tillbaka. 

På morgonen slog pojkvännen larm han inte fick tag på Kim, och efter att han inte lyckats hitta henne trots upprepade sökningar i hamnen.

Peter Madsen ska också ha kontaktat May Jeong från fängelset – som svar på hennes brev. Men svaren var "banala", enligt journalisten, som hävdar att Madsen säger sig vara oskyldig.

– Jag skrev vem jag är, till honom, vem Kim var, min sorg över att ha förlorat henne och min önskan att han skulle berätta för mig vad som hade hänt, skriver May Jeong.

Enligt Jeong ska Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark avböjt att medverka i hennes artikel. 

– Jag har absolut ingen kommentar till den artikel, som enligt min uppfattning är fylld med fel och inkorrekta uppgifter, skriver Betina Hald Engmark i ett sms till Ekstrabladet.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!