Foto: Järeslätt Christer
 Foto: Järeslätt Christer

Peter J Olsson: Nog var FRA-motståndet folkligt

Publicerad
Uppdaterad
Ett halvår har gått sedan FRA-striden rasade förra sommaren, ja den har aldrig riktigt lagt sig efter detta. Och den har växlats in i engagemang mot olika andra bokstavskombinationer: Ipred, mot Acta, och i viss utsträckning för förändrad syn på fildelning.
Mycket talades i juni om att "gammalmedia" inte bar upp frågan, det var bloggare och gräsrötter som larmade.
För Kvällspostens del - och flera andra tidningar - tror jag inte kritiken är så drabbande.
Själv har jag skrivit om förslagen till att ge FRA befogenhet att avlyssna svenskars internettrafik sedan 2005. Då var det Thomas Bodström som drev frågan.
Jag skrev under debatten inför första riksdagsbeslutet, våren 2007. Och jag tog tidigt upp frågan förra våren. I synnerhet i början på juni. Stora ledare till exempel 2 juni och 7 juni.

När man talar om tystnad i traditionella medier handlar det mycket om Dagens Nyheter, som inte skrev förrän någon publicerade en annons mot FRA-lagen.
Just Dagens Nyheter har publicerat en granskning som går ut på att motståndet orkestrerades av betalda konsulter.
Att mycket av fakta i artikeln verkar skumma, åtminstone om man "var med" och hade lite koll på vad som hände, gör kanske att man inte ska övervärdera saken.
I en ledarartikel försöker DN backa upp nyhetsartikeln, men det går ännu sämre. Som exempel på styrd opinion tar de fram att ja-sidan inom socialdemokraterna vid Euroomröstningen 2003 hade en bank av färdiga insändare att använda.
Alla som kan något om svenska partier vet att samtliga sedan urminnes tider producerar sådana underlag i valtider. Lata kampanjarbetare plankar dem rätt av. Andra använder dem just som underlag.
Snart ska väl DN avslöja att många makthavare och till och med partiledare inte skriver sina artiklar på DN-debatt alldeles själva...
Eftersom jag skrev mycket om FRA, var med vid demonstrationer och debatter, talade med läsarna om FRA i telefon och andra sammanhang, fick allmänhetens kommentarer via brev och e-post, så vet jag att få frågor engagerat vanliga människor så mycket. När det demonstrerades i Malmö mitt i sommaren och tåget fyllde Södergatan så var det en fantastisk blandning av allt från vänsteraktivister över bleksiktiga datornördar till högborgerliga.
Det är nog den sannaste bilden av FRA-motståndet.
Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag