Peter Dalle. Foto: JULIA DANSARIEPeter Dalle. Foto: JULIA DANSARIE
Peter Dalle. Foto: JULIA DANSARIE
Tommy Körberg på Skansens scen. Foto: MAGNUS LILJEGREN/ALL OVER PRESSTommy Körberg på Skansens scen. Foto: MAGNUS LILJEGREN/ALL OVER PRESS
Tommy Körberg på Skansens scen. Foto: MAGNUS LILJEGREN/ALL OVER PRESS
Lågt i tak. Peter Dalle tycker att man inte får skämta om allt längre, som när han var en del av Lorry-gänget. Foto: ANNIKA AF KLERCKERLågt i tak. Peter Dalle tycker att man inte får skämta om allt längre, som när han var en del av Lorry-gänget. Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Lågt i tak. Peter Dalle tycker att man inte får skämta om allt längre, som när han var en del av Lorry-gänget. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Peter Dalles utspel om "PK-klimatet"

Publicerad

Peter Dalle och Tommy Körberg åker på sydsvensk turné.

För första gången på 30 år tar de tag i vad de pratat om länge – att göra något ihop.

Och Peter Dalle går hårt åt "PK-klimatet" – man får inte skämta om allt längre, menar han.

– Det finns någon bild av att vi ska vara samma personer 24/7 och vara så korrekta. Det är ganska normalt att vara feminist och vilja ha smisk, det är normalt att vara präst och känna girighet, det är normalt att dricka och äta för mycket och sedan skärpa till sig. Det finns en bild av att man ska vara rätt och riktig och helylle liksom och det är inte möjligt. 

Den underhållning som görs utgår inte så mycket från personerna som gör den, menar Peter Dalle. Duon han bildar tillsammans med Körberg ska därför utgå från dem två, och deras egna tillkortakommanden.

– Vi vill göra något där vi ser på vår samtid, som har förändrats något enormt under de här 30 åren som vi känt varandra.

– Lorry-programmen, till exempel, som vi gjorde för många år sedan hade vi aldrig kunnat göra i dag. I det PK-klimat som finns kan man inte skoja om vad som helst, man kan nästan inte skoja om någonting. Det är alltid någon som sitter och blir upprörd och så ska det bildas drev, eller man ska stå till svars om man har skojat om någonting, menar Dalle.

Har du något exempel på något man inte kan skoja om längre? 

– Ja, oh ja, du kan inte skoja om kvinnor, du kan inte skoja om invandrare, du kan inte skoja om homosexuella.

"Inte hela världen"

Den nya showen kommer likna en klassisk revy. Dalle, Körberg och ett band på sju personer med blås.

Men trots att båda lever i den värld de gör – menar de att de känner sig vilse i dagens nöjesvärld.

– Den formen av underhållning som Lorry var, en manusbunden form där man hade tänkt något som man ville berätta eller något man kunde göra något kul av, den har nästan försvunnit. Den är för kostsam och anses inte heller så intressant, säger Dalle.

Den nya showen, jag förstår att ni kommer utmana det som kritiseras. Vad tror du att det kommer bli för reaktioner? 

– Det finns alltid, i dag, människor som tror att de måste bli upprörda. Det kommer alltid att finnas. Det är inte möjligt, ja, då skulle man göra något som är helt slätstruket. Det görs också. Men det är väl inte hela världen tycker jag om någon får för sig att de ska ta illa vid sig, vi har inte som avsikt att vara elaka mot någon. 

Peter Dalle menar att man måste kunna vara kritisk och få säga det som man känner. 

– Det finns någon bild av att vi ska vara samma personer 24/7 och vara så korrekta. Det är ganska normalt att vara feminist och vilja ha smisk, det är normalt att vara präst och känna girighet, det är normalt att dricka och äta för mycket och sedan skärpa till sig. Det finns en bild av att man ska vara rätt och riktig och helylle liksom och det är inte möjligt, säger Dalle, som menar att man inte behöver vara fast i en yrkesroll eller åsikt. Något han vill belysa.

Två vänner på scen

Peter Dalle menar att publiken kommer få se två kompisar på scen. Det är humor, samtal och musik. 

Nytt och gammalt.

– Vi har tagit fram ganska mycket av samtalen genom stolpar. Jag vill inte skriva att "så här säger Tommy, så här säger Peter". Formen har varit svår att göra, men det är tillsynes ganska enkelt. 

– Det är skojigt.

 

Här stannar showen

24/2 Jönköping, Konserthuset

17/3 Malmö, Malmö Live

19/3 Göteborg, Konserthuset

25/3 Helsingborg, Konserthuset

29/3 Borås, Åhaga

30/3 Vara, Konserthuset

6/4 Halmstad, Teatern

7/4 Växjö, Konserthuset

8/4 Karlskrona, Konserthusteatern

9/4 Kalmar, Kalmarsalen

 

 Följ Kvällsposten på Facebook och få de senaste nyheterna i ditt flöde 

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag