Peter, 73, från Klippan sköts ned i Colombia

Publicerad

Ensamseglaren Peter, 73, från Klippan skulle ta ut pengar ur en bankomat i Colombia när de två rånarna gick till attack.

När Peter stretade emot sköt de honom med tre skott i halsen, magen och ryggen.

Han opererades för sina skador och vårdas nu på intensivavdelning.

– Det är ju hemskt, säger systern.

Den lokala polisen uppgav sent i natt för Kvällsposten att de är gärningsmännen på spåren.

Peter, 73, är en van seglare och har vistats i vattnet runt Colombias kust sedan två decennier. Den senaste tiden har han haft sin båt på varv för reparation i den idylliska hamnen i Cartagena på Colombias nordkust.

När han skulle betala avgiften tog vistelsen helt ny, otäck vändning.

Sylvia Holmvall har känt Peter i många år och seglat mycket tillsammans med honom. Hon var på plats i Cartagena när det fasansfulla inträffade.
Övervakningsfilmer från banken visar hur två personer följer Peter när han tar ut pengarna totalt tre miljoner pesos som motsvarar cirka 12000 kronor. När Peter lämnar banken med pengarna i en axelväska följer de efter honom och en av männen kommer upp bakifrån.
Den killen försökte rycka bort väskan, men Peter stretade emot, säger Sylvia, som har sett övervakningsfilmen hos den lokala polisen.

 

"Peter ramlade ihop"

– Då kom en annan kille på motorcykel och sköt tre skott. Peter ramlade ihop och de fick med väskan med alla pengarna.
Enligt Sylvia träffades Peter med ett skott i buken, ett i rygg- trakten och ett i halsen.
Sent i går kväll besökte hon Peter på intensivvårdsavdelningen där han vårdas.
– Han mår ju inte så bra, du kan ju tänka dig. Men det är ingen fara för hans liv, säger hon.
På tisdagskvällen ringde Peter sin syster från en raspig Skypelinje. Samtalet kom som en chock.
– Han berättade att han blivit rånad och skjuten och låg på sjukhus. Han ringde direkt från sjukhussängen. Han hade skjutits med tre skott, ett i halsen, magen och ryggen när han för- sökte ta ut pengar, berättar hon.


"Hade förlorat mycket blod"

Peter hade då förts till sjukhus där han opererats för sina skottskador.

– Han visste inte vem som hittat honom och tagit honom till sjukhus, säger systern.

Operationen uppges ha gått bra.

– Han hade förlorat mycket blod när han kom hit och fick därför transporteras till sjukhusets intensivvårdsavdelning. Nu mår han bättre, är vid medvetande och pratar.

– Han kommer säkert från sjukhuset inom några timmar. Just nu hjälper vi honom med personliga saker han behöver. Bland annat en dator för att komma i kontakt med sin familj, säger Maritza Ariza från sjukhuset, enligt tidningen El Tiempo.

Polisen i Cartagena har två misstänkta för dådet. De kommer från ett kriminellt gäng som är kända för att stjäla.

 

Identifierat två misstänkta

– Vi har två misstänkta män som är identifierade. Vi har ännu inte gripit dem men kommer förmodligen att göra det inom några dagar. De tillhör ett kriminellt gäng som brukar ge sig på colombianer. Men detta är första gången de ger sig på en turist, säger Rodrigo González, polisgeneral i Cartagena, till Kvällsposten sent i natt.
Petersson börjar långsamt andas ut.
– Det var ju bara chock från början, men nu är jag glad att han verkar överleva. Han är ju där ensam, säger han.


"Vid relativt god hälsa"

Svenska UD har informerats om händelsen och bekräftar:
– Mannen vårdas på sjukhus men är vid relativt god hälsa. Han har genomgått en operation men är vid medvetande, säger Catarina Axelsson på utrikesdepartementets pressjour till KvP:s Fredrik Lennander i går kväll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag