Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter, 46, mördade och styckade en hel familj

Peter Lundin har erkänt att han mördat sin flickvän Marianne Pedersen, 36, och hennes två söner, Dennis, 12, och Brian,10. Foto: WILMANN THOMAS
Nu berättar halvbrodern till Dennis, 12, och Brian, 10, om det brutala mordet i en dokumentär. Foto: Dplay

Peter Lundin mördade sin flickvän Marianne Pedersen, 36, och hennes två söner, Dennis, 12, och Brian, 10. 

Efteråt styckade han deras kroppar och gömde kroppsdelarna. 

Nu berättar pojkarnas halvbror om mordet – och han gör det av en anledning. 

– Om jag kan bidra till att Peter Lundin aldrig kommer ut så måste jag göra det. Han ska inte ut, han är livsfarlig, säger Martin i en dokumentär om trippelmordet. 

Det brutala mordet på Marianne Pedersen och hennes två söner är ett Danmarks mest omtalade. Mördaren Peter Lundin anses vara en av landets mest farliga personer.

Lundin var bara 19 år när han 1991 begick sitt första mord. Offret var hans mamma Anne som han ströp i North Carolina i USA. Han var inte ensam om dådet, pappan Ole hjälpte till att begrava kroppen på en sandstrand.

Det tog åtta månader innan kroppen hittades och den hemska familjehemligheten avslöjades. Peter Lundin dömdes till 20 års fängelse, men pappan slapp undan med två år för medhjälp.

Orsaken till mordet på mamman ska ha varit att hon ville klippa av sonens långa hår. Han fick då ett utbrott och ströp henne.

Under fängelsetiden i USA ställde Lundin upp på en intervju med dansk tv. Den svenske rättspsykiatern Sten Levander gav, efter att ta tagit del av intervjun, Lundin 39 av 40 möjliga poäng på ett så kallat psykopattest.

 

Marianne Pedersen, 36, och hennes två söner, Dennis, 12, och Brian, 10, mördades av Peter Lundin i juni år 2000. Foto: Dplay

Ett bråk som spårade ur

Redan 1999, efter nio år i fängelset, släpptes Peter Lundin ur det amerikanska fängelset, formellt på grund av platsbrist, och utvisades till Danmark.

Tillbaka i Danmark flyttade han ihop med en kvinna som han gift sig med under sin tid i fängelset. Men samtidigt träffade han Marianne Pedersen och bodde under perioder hemma hos henne och hennes två söner, Dennis, 12, och Brian 10. 

Men relationen med Marianne Pedersen fick ett brutalt slut. Den 16 juni 2000 sågs Peter Lundin och Marianne på en skolavslutning med Brian och Dennis. Samma kväll mördade han Marianne och pojkarna. Han hävdar att det var ett bråk som spårade ur. 

I den danska dokumentären "Profil af en morder: Special" om Peter Lundin träder de två pojkarnas halvbror Martin fram. 

Martin bodde periodvid tillsammans med sina halvbröder och deras mamma. Han märkte inget konstigt med Mariannes nya pojkvän. 

– Brian och Dennis sa aldrig något till mig, det vara bara nästan positivt. Jag önskar att jag kunde säga något elakt om honom men han var lugn och snäll mot mina bröder, säger Martin i dokumentären. 

”Förstod inte det var blod”

Det var Martin som släppte in poliserna i huset efter att Marianne och hennes söner hade anmälts försvunna. Direkt när de öppnat dörren såg de röda fläckar i hallen.

– Vi hade ett brunt trägolv i hallen, och man såg några röda fläckar här och var, men jag förstod inte att det var blod, det liknade inte blod. Det skulle lika gärna varit saft, säger Martin. 

Kropparna efter Marianne Pedersen och hennes söner hittades aldrig. Men efter att polisen ett par dagar senare gripit Peter Lundin erkände han att han hade dödat dem, styckat kropparna i garaget och sedan slängt kroppsdelarna i sopcontainers över hela landet. 

– Jag mår dåligt av tankarna på att han styckade dem. Vad är det som får en människa att göra något sånt, frågar sig Martin i dokumentären. 

Polisen letade länge efter kropparna efter Marianne Pedersen, 36, och hennes två söner, men utan lycka. Peter Lundin har erkänt att han styckat kropparna och slängt kroppsdelarna i sopcontainers på olika ställen i Danmark. Foto: SOEREN STEFFEN/SCANPIX

Dömdes till livstids fängelse

Peter Lundin är nu 46 år gammal och har suttit fängslad sedan 2001. Han dömdes till livstids fängelse men Martin är orolig att han snart ska bli en fri man. Normalt släpps livstidsdömda i Danmark ut efter 15-16 år, uppger tidningen BT. 

Men den som har suttit längst i danskt fängelse är polismördaren Palle Sørensen som släpptes först efter 33 år bakom galler. 

Martin hoppas att det blir något liknande för Peter Lundin. Helst vill Martin att han aldrig kommer ut ur fängelset. 

– Om jag kan bidra till att Peter Lundin aldrig kommer ut så måste jag göra det. Det är enda anledningen till att jag är med i det här programmet. 

– Han ska inte ut, han är livsfarlig, säger Martin.

 

"Profil af en morder: Special" går att streama på danska Dplay

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!