Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personalen tystar boende – stoppar papper i munnen

Det här är en IVO-anmälan
Personalen ska ha skrikit mot vårdtagaren på det särskilda boendet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Händelserna har lex Sarah-anmälts till Ivo.Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson

Personal på ett särskilt boende i Karlshamn skrek mot en boende och struntade i när denne bad om hjälp, enligt en lex Sarah-anmälan.

Anställda ska även vid upprepade tillfällen ha stoppat papper i vårdtagarens mun för att få tyst på personen.

Det är flera anställda inom omsorgen i Karlshamns kommun som ligger bakom en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Anmälan grundar sig i deras upplevelse av flera besök på ett av kommunens särskilda boenden. Vid ett tillfälle satt de på kontoret och samtalade med andra ur personalen när en vårdtagare från sitt rum ropade ”hallå, hör ni mig?” med stark oro i rösten, enligt anmälan.

En anställd ska då ha rest sig upp och skrikit bland annat, ”vad skriker du om nu igen?” och ”vi orkar inte höra på ditt skrikande, du måste tänka på andra som bor här förstår du väl?”.

Inte heller personalen som befann sig ute i korridoren gick till vårdtagaren som bad om hjälp, enligt anmälan. I stället hördes någon säga att personen ”får sitta där inne och skrika”.

Tagit bort larmet

Vid ett annat tillfälle ska en anställd ha talat högt ”med aggressivitet i rösten” och sagt ”flyttar ni inte på den psyksjuka idioten som är felplacerad snart så sjukskriver jag mig”, enligt anmälaren.

När en av personerna som ligger bakom anmälan talade med vårdtagaren i fråga sa hen att anställda ”stoppar papper i munnen för att jag inte ska skrika”. Dessutom ska de ha tagit bort personens larm när de tycker att det används för mycket och om den boende skriker brukar personalen skälla på hen, enligt anmälan.

I anmälan framgår även att det finns en kultur i arbetsgruppen där ”flera starka individer lägger sin personliga värdering i sin yrkesroll”.

Kommunen: ”Det är allvarligt”

Karlshamns omsorgschef Torill Skaar Magnusson säger till SVT Nyheter Blekinge att kommunen håller på med en utredning och ska ta reda på vem som har gjort vad. 

De som är inblandade riskerar att förlora jobbet, förklarar hon.

– Det här är allvarligt, olyckligt och hör inte till professionen. Jag har svårt att förstå att människor kan bemöta en person på detta sätt, säger Torill Skaar Magnusson till SVT.

TV: Uppmärksammade mordfallen blir SVT-serie

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!