Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Personalen stängde in boende – blockade dörr

Händelsen har lex Sarah-anmälts av kommunen.
Foto: DANIEL OLSSON
Den boende ska ha känt sig instängd, enligt anmälan. Arkivbild.
Foto: Oliver Killig / TT NYHETSBYRÅN

När en brukare på ett särskilt boende i Kalmar län uppvisade symptom för covid-19 gjorde personalen allt för att undvika smittspridning. 

Brukaren tvingades stanna i sitt rum mot sin vilja – och personal ställde en soffa för dörröppningen. Händelsen har nu lex Sarah-anmälts av kommunen.

I maj förra året var smittläget med covid-19 allvarligt på många av Sveriges särskilda boenden. 

På ett boende i Kalmar län visade en av brukarna då upp symptom på covid-19. Enligt personalens uppfattning skulle den personen då stanna i sin lägenhet oavsett om den ville det av fri vilja eller inte. Personal såg det som ett sätt att undvika att smittan skulle spridas, enligt den lex Sarah-anmälan som nu skickats in av kommunen.

De anställda har också beskrivit att det inte var möjligt att förklara eller motivera för brukaren att stanna i sitt rum. Det fick personal att tillsammans bestämma sig för att ställa en kökssoffa i dörröppningen mot lägenheten med dörren öppen vid tillfällen när de inte kunde vara med personen. 

Detta pågick från första symptom fram till dess att brukarens provsvar visade att det inte var covid-19.

”Känt sig instängd”

Den boende ska ha varit ”upprörd, stundtals ledsen och känt sig instängd”, enligt anmälan.

I ett mejl två veckor senare meddelade den medicinskt ansvarige läkaren personalen att det inte var tillåtet med begränsningsåtgärder mot boende. 

Först i juli fick chefer kännedom om händelsen, och vidtog då flera åtgärder för att felet inte ska upprepas. 

Samtidigt står det i anmälan att det får anses finnas en förståelse för att det kan ta tid att upprätta och lära sig riktlinjer ”som rör smittskydd på en nivå som inte skådats i modem tid”.

FLER NYHETER: Solveig fångade mård på bild i trädgården

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!