Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personal på Willys får börja med skyddsväst

De anställda i Willysbutiken i centrala Ronneby ska utrustas med skyddsvästar, har chefen Krister ArvidssonFoto: Stefan Forsell
De anställda i Willysbutiken i centrala Ronneby ska utrustas med skyddsvästar, har chefen Krister ArvidssonFoto: Stefan Forsell
Willys i Ronneby har inte utsatts för hot men ligger centralt och har bland ett stökigt klientel.Foto: Jocke Berglund

De anställda på Willys i Ronneby ska börja bära skyddsväst, avslöjar SVT Nyheter Blekinge. Ett knivrån mot en Nettobutik i Lund fick handlaren Krister Arvidsson att bestämma sig.

– Citybutiker är mer utsatta än andra. Jag ska beställa västarna i dag, säger han till Kvällsposten.

Krister Arvidssons Willysbutik ligger mitt i Ronneby och håller öppet till 21 på kvällarna. Det betyder att personalen ibland råkar ut för ett lite störigt klientel som till exempel kan ha ramlat ut från någon av krogarna i närheten.

– Det är inte så att vi har blivit utsatta för något hot eller liknande, betonar Krister Arvidsson.

– Men det är två saker som har satt in gång mina tankar. Jag läste om knivrånet mot Nettobutiken i Lund härom veckan, och jag hade ett samtal om uppdatering av säkerhetsfrågor med Securitas. Det fick mig att bestämma mig för att skaffa skyddsvästar till mina anställda.

Oväntad uppmärksamhet

Krister Arvidsson är lite överrumplad av uppmärksamheten. Han satte upp en informationslapp i personalrummet vid 14-tiden på torsdagen – och klockan nio på fredagsmorgonen ringde SVT och ställde frågor.

– Vi har inte införskaffat västarna än. Vi behöver väl en sex–sju–åtta stycken. Nu ska jag beställa dem i dag, säger han.

– Personalen har blivit lite tagen på sängen. Men det är ingen som har reagerat negativt.

Det var inte heller meningen att kunderna skulle veta att de anställda i Willysbutiken utrustats med skyddsvästar. Västarna skulle först provas ut av några i personalen för att se om det överhuvudtaget går att jobba med skyddsutrustning på sig.

– Jag tänkte först inte att kassapersonalen skulle ha väst eftersom vi har säkerhetskassor där man inte kommer åt kontanterna. Men nu är det väl lika bra att vi skaffar till alla, säger Krister Arvidsson.

Två knivskars i Lund

Vid rånet mot Nettobutiken i Lund den 13 oktober knivskars två personer. Rånarna tog sig in bakvägen via lastbryggan vid sjutiden på morgonen innan butiken hunnit öppna. En av de drabbade var en 43-årig anställd som rispades i halsen och nacken.

Det andra offret var en 25-åring som bodde i närheten och bara råkade vara ute och slänga sopor när han kom i vägen för de båda maskerade gärningsmännen. Han fick skärsår i ansiktet. Ingen av de knivskurna fick allvarliga skador.

Rånarna kom över pengar både från butikens kassaskåp och från en av kassorna.