Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Personal fick lämna tillbaka gåva – ansågs vara en muta

Dagens tre största inrikesnyheter.
Foto: SHUTTERSTOCK

Efter att en kvinna på ett äldreboende i Svalöv gått bort ville hennes anhöriga tacka vårdpersonalen för deras omtanke och goda arbete.

Men de anställda fick inte ta del av presentkorten på 199 kronor.

Kommunchefen tog beslutet att gåvan ansågs vara en muta.

Lars Karlsson är son till den bortgångna kvinnan, som bodde tillsammans med sin man på Solgårdens äldreboende i Svalövs kommun.

Enligt honom möttes paret av stor respekt och omtanke från de anställda på äldreboendet.

– Den omtanke som personalen visat mina föräldrar, personer som de knappt känner, är något som vi, min far och vi fyra syskon, sätter högt värde på. Det går knappt att förstå graden av medmänsklig omtanke, säger Lars Karlsson till Skånska Dagbladet. 

Ville ge presentkort på brunch

Familjen bestämde sig för att de ville uppmärksamma vårdpersonalen, och diskuterade med enhetschefen på boendet om hur de skulle kunna gå till väga.

– Vi fick information om att det kunde vara ett trevligt och acceptabelt initiativ med en måttfull uppskattning. Vi talade också rakt och öppet om att det kunde vara kontroversiellt, men dåvarande enhetschefen hade alltså inga invändningar, säger Lars Karlsson.

När Lars mamma gick bort förra hösten bestämde familjen sig för att ge alla i personalen varsitt presentkort på 199 kronor, för en brunch i Landskrona. 

Familjen hade fått en lista av enhetschefen över samtliga berörda på äldreboendet, och chefen delade ut de 25 presentkorten.

Uppmanades via mejl

Men en kort tid därefter fick Lars Karlsson veta från en ur personalen att de anställda fått lämna tillbaka gåvan.

Kommunchefen tog beslutet att presentkorten kan betraktas som en muta. Enligt ett mejl som Skånska Dagbladet tagit del av uppmanades personalen att lämna tillbaka gåvan.

Efter många turer fram och tillbaka fick familjen slutligen komma på ett möte med kommunchefen.

Men mötet gick inte som Lars Karlsson och hans familj hade hoppats. 

– Här får jag kort och gott höra att de har rätt och jag har fel. De kan inte ens bekräfta att enhetschefen på Solgården accepterat utdelning av gåvan, det är så att säga ”min version”, säger han. 

Nu väntar familjen besked på om kammarrätten kommer att ta upp ärendet.