Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man död – gick genom isen med hund på sjö

Larm om person genom isen söder om Värnamo.
Räddningstjänsten är på plats i Värnamo med flera styrkor.
Foto: EXPRESSEN

En man i 60-årsåldern har omkommit efter att ha gått genom isen med sin hund i en sjö i Värnamo.

Polisen misstänker inget brott och hunden klarade sig utan skador.

Länsstyrelsen uppmanar nu allmänheten att hålla sig borta från isarna, skriver SVT Småland

Larmet kom in till SOS Alarm klockan 11.03 på söndagen. Enligt inringaren hade en person med en hund gått igenom isen i en sjö utanför Värnamo och uppges ha ”plaskat i vattnet”.

Räddningstjänsten har varit på platsen och arbetat med flera styrkor. Både svävare och dykare skickades dit för att användas i sökinsatsen.

– Det verkar vara en person som gått igenom isen. Hunden har kommit upp, sa Daniel Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköpings län, strax efter larmet.

Polisen: ”Tänk till när ni ger er ut”

En timme efter att larmet kom in meddelade polisen att mannen hittats i vattnet och förts med ambulans till sjukhus.

Hans liv gick dock inte att rädda och anhöriga är underrättade.

Polisen misstänker inte brott i samband med händelsen. Polisen i region Öst uppmanar dock till försiktighet när det kommer till att gå ut på isar för tillfället.

– Det vi kan säga är tänk till när ni ger er ut, var ni än är. Ha det gärna färskt i minnet att det gått väldigt illa för vissa den senaste tiden. Tänk verkligen till om ni verkligen måste gå ut på isen, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson vid polisen i region Öst.

”Mycket svaga isar”

Länsstyrelsen går ut med samma uppmaning, skriver SVT Småland. 

– Människor är ute på isarna i bland annat södra och norra Bergundasjön, Helgasjön och Toftasjön. Med anledning av drunkningsolyckan i Sävsjö den här veckan vill vi gå ut med den här informationen, säger Johan Smedin tjänsteman i Beredskap för Länsstyrelsen i Kronobergs län, till tv-kanalen.

Sjöräddningssällskapet och Värends räddningstjänst avråder också allmänheten från att beträda isarna efter söndagens tragiska dödsolycka.

– Vi har mycket svaga isar i hela länet, vi vill inte se några fler sådana här händelser, säger Johan Smedin, till SVT Småland. 

Sju döda på tre dagar – förrädiska isar 

Issäkerhetsexperten Jan Insulander ger råd om hur man ska tänka när vårvärmen snabbtinar isarna i landet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!