Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äldre multisjuk dog dagen efter vaccin

Regionen: Multisjuk och äldre person.
Dödsfallet skedde i Kalmar län.
Foto: Google maps
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

En äldre multisjuk person på ett särskilt boende i Kalmar län dog dagen vaccinet mot covid-19.

Regionen har nu gjort en biverkningsrapportering till Läkemedelsverket som en rutinåtgärd.

– Att det skulle ha ett samband med vaccinet har vi egentligen ingen misstanke om, säger chefläkare Mattias Alvunger.

Dödsfallet inträffade dagen efter att en äldre person – en man i 85-årsåldern – vaccinerats mot covid-19. Mannen som avled var multisjuk och dog i ett misstänkt hjärtstopp, meddelar Region Kalmar i ett pressmeddelande.

– Att vi har anmält det här till Läkemedelsverket är en rutinåtgärd. Med tanke på den oro som kan finnas kring just covidvaccinationer är det extra angeläget att vi är öppna med det vi kan och följer de processer vi har, säger chefläkare Mattias Alvunger i ett pressmeddelande.

I nuläget finns ingen misstanke om ett samband mellan vaccineringen och att personen dog förutom att det finns en ”tidsmässig närhet”, förklarar Alvunger.

– Det här är en grupp med hög ålder och en del sjukdomar, och dödsfall inträffar. Att det skulle ha ett samband med vaccinet har vi egentligen ingen misstanke om. Men bara det att det har skett i nära anslutning i tiden är tillräckligt skäl för att vi ska rapportera om det, säger han.

Experten: ”Sårbar grupp”

Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska, hänvisar till Läkemedelsverket för svar om det specifika fallet med vaccinet mot corona, men säger att det rent slumpmässigt kan ske att någon som vaccinerats blir sjuk eller till och med kan dö.

– Det är sällan vi har sprillans nya vacciner där man direkt går ut i höga åldrar och tar multisjuka först. Det är en väldigt sårbar grupp, som oavsett vaccin har en förhöjd risk att få sjukdom eller dö, säger Matti Sällberg och fortsätter:

– Men det är ändå jätteviktigt att ta reda på så fort som möjligt om det kan finnas koppling till vaccinet. Även om studier har visat att säkerhetsprofilen är bra kan man aldrig utesluta att något extremt ovanligt inträffar.

Dödsorsaken är ännu inte fastställd, uppger Läkemedelsverket till TT.

– Vi kan egentligen inte säga någonting i nuläget om ett eventuellt orsakssamband eftersom det inte finns någon fastställd dödsorsak, säger Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, till TT.

Sveriges vaccinsamordnare, om länderna som kan införa krav på covidvaccin vid inresa.