Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pernilla fick cancer –
If vägrade att betala

Pernilla Elmquist drabbades av cancer – men fick ingen ersättning från If.
Foto: Privat
Den 6 juli togs pernillas bröst bort och en protes sattes in på SUS i Malmö.
Foto: Peter J Olsson

Pernilla Elmquist, 52, köpte en försäkring av If som extra trygghet om hon skulle bli sjuk.

I nio år har hon punktligt betalat premien.

Men när hon nu drabbas av cancer och tvingas ta bort ett bröst vill försäkringsbolaget inte betala ut någon ersättning.

Cancertumören är inte tillräckligt allvarlig, hävdar If.

Malmöbon Pernilla Elmquist är egenföretagare och skulle denna sommar tillsammans med sin sambo börja sälja street food på Malmös gator ur sin food truck - efter att ha fått ett efterlängtat tillstånd.

Men något hände som vände upp och ned på tillvaron.

I maj upptäcktes något illavarslande i Pernillas bröst vid en rutinmammografi. Vid återbesöket i juni diagnosticerades ett förstadium till bröstcancer.

Ett beslut att ta bort hela höger bröst fattades snabbt.

- Det var en extrem chock. Jag hade inte känt mig sjuk alls innan utan alltid varit frisk och knappt varit på sjukhus förut.

Den 6 juli togs bröstet bort och en protes sattes in på SUS i Malmö.

- Jag hade inget val. Om jag inte tog bort bröstet, då skulle jag få elakartad cancer förr eller senare, berättar Pernilla Elmquist.

Sjukskriven sex-åtta veckor

Efter operationen blev Pernilla sjukskriven i sex-åtta veckor. Hon kontaktade If där hon tecknade en sjuk- och olycksfallsförsäkring, så kallad vuxenförsäkring, redan 2007.

Som ensamstående och frilansare köpte hon på inrådan av If försäkringen för att ha ett skyddsnät. Hon antog att hon skulle kunna få ekonomisk hjälp i ett utsatt läge.

Enligt försäkringen skulle 50 000 kronor betalas ut direkt vid allvarlig sjukdom.

Men enligt försäkringsbolaget If har Pernilla inte rätt till ersättning då cancertumören, som den beskrevs i sjukhusjournalerna, var godartad.

Opererade bort ena bröstet

Pernilla tog beskedet hårt. Att hon tvingats operera bort ett bröst för att förhindra spridning till elakartad cancer spelade uppenbarligen ingen roll. Hon skickade ett foto på sig själv med ärret på bröstet till skaderegleraren.

- På If tycker man tydligen att jag skulle ha inväntat cancern så att den hunnit bli elakartad innan jag skulle få min ersättning, konstaterar hon syrligt.

Enligt If har Pernilla inte läst det finstilta i försäkringsbrevet tillräckligt noga.

"Försäkringen är tydlig i villkoren att den sortens tumör som Pernilla drabbats av inte ersätts. Att Pernilla behövde genomgå en operation oberoende tumörart är självklart beklagligt", skriver Caroline Uliana, informationschef på If, i ett mejl till Kvällsposten.

Försäkringsbolaget har tittat på Pernillas journaler och fattat sitt beslut. Det blir inte en krona i ersättning.

Diagnosen har ändrats

Men enligt Pernilla togs beslutet innan hennes cancertumör var färdiganalyserad av sjukvården. Diagnosen har ändrats under resans gång.

I den senaste journalanteckningen från den 3 augusti skriver läkaren: "Huvuddiagnos: Kontrollundersökning efter kirurgi för malign tumör".

På vanlig svenska: Pernilla har enligt huvuddiagnosen opererats för en elakartad tumör.

- Det är ju tjänstefel av If att plocka ut min journal för tidigt och grunda sitt beslut på det, hävdar Pernilla som själv skickat in den senaste anteckningen till If.

Hon betonar även att sjukhuset anmält hennes fall till Socialstyrelsens cancerregister, vilket inte görs med godartade tumörer.

Ser över ärendet igen

Caroline Uliana på If bekräftar att man fått in de senaste uppgifterna, som skiljer sig från tidigare journaler och läkarintyg, och därför ser man över Pernillas ärende igen.

"Vi har begärt in underlag direkt från sjukhuset. När vi fått in all dokumentation kommer vi att återkomma till Pernilla", uppger informationschefen för Kvällsposten.

"Jag mår otroligt dåligt"

Om det blir någon ersättning till Pernilla Elmquist återstår att se. Hon har gått igenom en pärs och tagit bort ett bröst, och orkar egentligen inte bråka med ett försäkringsbolag.

Mer än en gång har hon funderat över If:s käcka slogan "Lugn, vi hjälper dig" i tv-reklamen.

- Jag mår otroligt dåligt av det här, säger hon.


Följ Kvällsposten på Facebook – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

60 000 fall varje år

O Varje år rapporteras 60 000 maligna cancerfall till Cancerregistret.

O Det används för att kartlägga cancersjukdomars förekomst och förändring över tiden. Det ska även utgöra en bas för forskning samt möjliggöra internationella jämförelser.

O Vid sidan av Cancerregistret finns även ett register över basalcellscancer. Det är en godartad tumörform som är den vanligaste formen av hudcancer.

Det här är cancerns fyra olika faser

Utvecklingen av cancer till en tumör brukar delas in i ett förstadium (hyperplasi) och fyra faser.

1 Den första fasen kallas "dysplasi". Det är cellförändringar som kan upptäckas med mikroskop. De kan ibland stanna av.

2 Den andra fasen kallas "cancer in situ". Nu har de nya cellerna så pass förändrade egenskaper att man kan kalla dem cancerceller. Men de växer ännu på plats (in situ) och kan inte tränga in i organen runtomkring.

3 Tredje fasen kallas "fullt utvecklad eller invasiv cancer". Då har cancercellerna förändrats ytterligare så att de kan röra sig och invadera, alltså tränga in i vävnader och organ.

4 Den fjärde fasen kallas "spridd eller metastaserande cancer". Cancercellerna sprider sig genom blodkärl och lymfsystem till andra delar av kroppen.

Källa: Vårdguiden

Vårdens olika diagnosbegrepp

O Huvuddiagnos: Är det tillstånd som efter utredning framstår som den främsta anledningen till vård.

O Bidiagnos: Diagnoser som utöver

huvuddiagnosen föranlett eller haft

betydelse för utredning och behandling.

I Pernilla Elmquists journal beskrivs

bidiagnosen som "cancer in situ i körtel-

gångarna".

Källa: Socialstyrelsen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!