Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Percy Nilsson frias – Dan Olofsson döms

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Percy Nilsson frias från anklagelserna om grovt insiderbrott.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Dan Olofsson döms till villkorlig dom och dagsböter.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

I dag föll domen mot skånska näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson.

De två hade åtalats för grovt insiderbrott i samband med en fastighetsaffär. 

Percy Nilsson frias från misstankarna. Däremot döms Dan Olofsson till villkorlig dom och dagsböter för obehörigt röjande av insiderinformation. 

Klockan 14.00 under torsdagseftermiddagen meddelade Stockholms tingsrätt domen mot skånska näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson.

De två stod åtalade för grovt insiderbrott i en större härva där sammanlagt femton personer är inblandade.

Percy Nilsson frias från misstankarna om grovt insiderbrott. 

– Det var precis som jag sa. Det känns skönt. Jag har alltid sagt att jag gjorde rätt. Jag har aldrig gjort något olagligt, säger Percy Nilsson till Kvällsposten bara minuter efter att domen meddelats.

Dan Olofsson döms däremot för obehörigt röjande av insiderinformation. Påföljden blir villkorlig dom i kombination med dagsböter. Enligt åtalet fick Percy Nilsson ett sms från sin vän Dan Olofsson avseende ett bud på fastighetsbolaget Victoria Park.

Svarade med tumme upp

Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood.”, stod det i sms:et, enligt misstankarna.

Sms:et besvarades med en tumme upp.

En halvtimme efter sms:et ska ett av Percy Nilssons bolag ha gått in och köpt fler aktier i bolaget, enligt misstankarna. Hans försvarsadvokat Lars Kruse har tidigare sagt till Kvällsposten att köpet redan var beslutat – Percy Nilsson ska redan innan sms:et ha instruerat sin ekonomichef att köpa aktierna.

– Man är inte skyldig att avbryta en sådan affär bara för att man får ett oönskat sms, sa Lars Kruse till Kvällsposten i augusti i år.

Stockholms tingsrätt skriver i sin dom att det kan finnas andra rimliga förklaringar än att aktieköpen utgjordes av insiderhandel. För att Percy Nilsson skulle kunna dömas hade krävts bevisning som till exempel visar på att Percy Nilsson och hans ekonomichef faktiskt hade kontakt efter att sms:et togs emot, enligt tingsrätten.

Polisförhöret fäller Olofsson

Genom att Percy Nilsson frias från misstankarna om grovt insiderbrott kan inte heller Dan Olofsson dömas för det brottet, eftersom det inte är bevisat att hans sms fick Percy Nilsson att köpa aktierna.

Dessutom innehåller sms:et ingen uppmaning till att köpa aktier, konstaterar tingsrätten. Tvärtom står i sms:et att det är just insiderinformation och att den ska hanteras varsamt.

Det som fäller Dan Olofsson för obehörigt röjande av insiderinformation är ett polisförhör som hölls i början av december 2019. 

Delar av förhöret har spelats upp i domstolen. I det hörs Dan Olofsson bland annat säga att han skickade sms:et för att Percy Nilsson var en kamrat som därför ”kan få den infon”.

Dan Olofsson skriver i en kommentar att han inte delar tingsrättens slutsats och kommer att överklaga. 

”Tingsrätten väljer att gå på lösa spekulationer om tänkbara förklaringar jag hade vid förhöret som inte var baserade på faktiska minnen, eftersom jag inte kom ihåg detta sms som skickades 19 månader innan. När jag sedan någon vecka efter kartlagt alla minnesbilder stod förklaringen klar, och det var att främja Vonovias bud. Och detta är lagligt.

Detta förhållande får således klarläggas i hovrätt”, skriver han. 

Kammaråklagare Pontus Hamilton är å sin sida nöjd med domen som helhet, men trodde att Percy Nilsson också skulle dömas. 

– Att Percy frikänns är en besvikelse. Vi får fundera på överklagande, säger Hamilton. 

Pontus Hamilton menar dock att det är ger en viktig signal att Dan Olofsson dömdes, trots att det var för andrahandsyrkandet. 

– Det viktigaste är att han dömdes för att ha skickat sms:et – annars hade det varit stötande, säger han. 

SE FLER NYHETER: Förskollärare och hennes ex-sambo våldtog barn 

Båda döms till långa fängelsestraff i hovrätten

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!