"Jag litar på min advokat. Kan vi få det till inte grovt utan bara rattfylleri så tycker jag att det skulle vara bra. Jag tycker inte att det är grovt, men det är en juridisk bedömning", sa Per Gahrton efter åtalet. Foto: Fredrik Persson"Jag litar på min advokat. Kan vi få det till inte grovt utan bara rattfylleri så tycker jag att det skulle vara bra. Jag tycker inte att det är grovt, men det är en juridisk bedömning", sa Per Gahrton efter åtalet. Foto: Fredrik Persson
"Jag litar på min advokat. Kan vi få det till inte grovt utan bara rattfylleri så tycker jag att det skulle vara bra. Jag tycker inte att det är grovt, men det är en juridisk bedömning", sa Per Gahrton efter åtalet. Foto: Fredrik Persson
Per Gahrton hävdade i polisförhör att han körde av vägen i halt väglag. Foto: Kristina ErikssonPer Gahrton hävdade i polisförhör att han körde av vägen i halt väglag. Foto: Kristina Eriksson
Per Gahrton hävdade i polisförhör att han körde av vägen i halt väglag. Foto: Kristina Eriksson
Gahrton har varit åtalad för rattfylla flera gånger tidigare. 2008 stod han inför tingsrätten i Kristianstad i ett trafikmål. Det forna språkröret hade kört på fel sida av vägen och var dessutom berusad när polisen tog honom. Foto: Ola HanssonGahrton har varit åtalad för rattfylla flera gånger tidigare. 2008 stod han inför tingsrätten i Kristianstad i ett trafikmål. Det forna språkröret hade kört på fel sida av vägen och var dessutom berusad när polisen tog honom. Foto: Ola Hansson
Gahrton har varit åtalad för rattfylla flera gånger tidigare. 2008 stod han inför tingsrätten i Kristianstad i ett trafikmål. Det forna språkröret hade kört på fel sida av vägen och var dessutom berusad när polisen tog honom. Foto: Ola Hansson

Per Gahrton döms till fängelse för rattfylleri

Publicerad

Politikern Per Gahrton, 72, döms till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Ystads tingsrätt köper inte hans påstående om så kallad eftersupning i samband med att han kört av vägen nära Christinehofs slott i Skåne förra vintern med 1,89 promille alkohol i blodet.

"Per Gahrton har inte gett ett trovärdigt intryck", heter det i domen.

Per Gahrton, som är samhällsdebattör och tidigare språkrör i miljöpartiet, körde i diket i svårt vinterväglag på en liten väg i Tomelilla kommun vid 16-tiden den 5 februari 2014. Innan bilen hamnade där hade han kört på och skadat en carport inne på gårdsplanen till ett hus i närheten.

– Min version är att jag hade druckit vin kvällen innan, sedan var det glashalt på dagen, jag körde av vägen och försökte komma upp men det lyckades jag inte med. Därför gick jag i väg för att hämta hjälp, sa Per Gahrton till Kvällsposten i samband med att han åtalades.

Eftersom han varit på väg till en kompis hade han vin med sig i bilen.

– Då drack jag det eftersom jag inte tänkte köra bil mer. Och sen kom polisen och de undrade förstås om jag hade druckit innan jag körde.

Två personer som bor intill olycksplatsen gick ut i det tätnande vintermörkret för att hjälpa Gahrton få upp sin bil ur diket. En av dem förklarade inför rätta att de avbröt hjälpinsatsen när de insåg att föraren var alltför berusad för att kunna köra mer. I stället ringde de polisen.

Uppenbart berusad

Per Gahrton tog sina bilnycklar och började gå från olycksplatsen. Hjälparna blev oroliga över att den uppenbart berusade mannen – som de inte kände sedan tidigare – "irrade omkring utomhus i snö och mörker". Gahrton omhändertogs av polis och kördes till Ystad för blodprovstagning.

Argumentet att han varit nykter när han körde bilen men att han druckit efter olyckan tog Gahrton till även 2007 när han misstänktes för rattfylleri. Den gången frikändes han.

Men den här gången avfärdas hans försvar av Ystads tingsrätt som också misstror Gahrtons klena redogörelse för vad som hänt fram till olyckstidpunkten.

"Eftersom alkoholintaget enligt Per Gahrton skett först efter färden kan det svårligen förklara den vaga och detaljfattiga berättelsen om vad som skett dessförinnan", skriver tingsrätten i sin dom.

Grovt rattfylleri

En rättskemisk analys av blodproverna visar att alkoholhalten i blodet var 1,89 promille. Vittnena styrker påståendet att han var full redan när han körde av vägen. Så rätten fäller för grovt rattfylleri.

"Per Gahrton har kört bil berusad av alkohol med en mycket hög promillehalt alkohol i blodet. Körningen ägde rum på vinterväglag på en länsväg vid en tidpunkt när det kunde befaras vara en hel del trafik", heter det i domen.

"Enligt Per Gahrton själv var det väldigt halt och mycket snö ute. Hans körning måste därför anses ha inneburit en trafikfara som inte varit ringa."

Kvällsposten har sökt Per Gahrton efter domen utan att få kontakt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag