Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Per Gahrton döms till fängelse för rattfylleri

"Jag litar på min advokat. Kan vi få det till inte grovt utan bara rattfylleri så tycker jag att det skulle vara bra. Jag tycker inte att det är grovt, men det är en juridisk bedömning", sa Per Gahrton efter åtalet.
Foto: Fredrik Persson
Per Gahrton hävdade i polisförhör att han körde av vägen i halt väglag.
Foto: Kristina Eriksson
Gahrton har varit åtalad för rattfylla flera gånger tidigare. 2008 stod han inför tingsrätten i Kristianstad i ett trafikmål. Det forna språkröret hade kört på fel sida av vägen och var dessutom berusad när polisen tog honom.
Foto: Ola Hansson

Politikern Per Gahrton, 72, döms till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Ystads tingsrätt köper inte hans påstående om så kallad eftersupning i samband med att han kört av vägen nära Christinehofs slott i Skåne förra vintern med 1,89 promille alkohol i blodet.

"Per Gahrton har inte gett ett trovärdigt intryck", heter det i domen.

Per Gahrton, som är samhällsdebattör och tidigare språkrör i miljöpartiet, körde i diket i svårt vinterväglag på en liten väg i Tomelilla kommun vid 16-tiden den 5 februari 2014. Innan bilen hamnade där hade han kört på och skadat en carport inne på gårdsplanen till ett hus i närheten.

– Min version är att jag hade druckit vin kvällen innan, sedan var det glashalt på dagen, jag körde av vägen och försökte komma upp men det lyckades jag inte med. Därför gick jag i väg för att hämta hjälp, sa Per Gahrton till Kvällsposten i samband med att han åtalades.

Eftersom han varit på väg till en kompis hade han vin med sig i bilen.

– Då drack jag det eftersom jag inte tänkte köra bil mer. Och sen kom polisen och de undrade förstås om jag hade druckit innan jag körde.

Två personer som bor intill olycksplatsen gick ut i det tätnande vintermörkret för att hjälpa Gahrton få upp sin bil ur diket. En av dem förklarade inför rätta att de avbröt hjälpinsatsen när de insåg att föraren var alltför berusad för att kunna köra mer. I stället ringde de polisen.

Uppenbart berusad

Per Gahrton tog sina bilnycklar och började gå från olycksplatsen. Hjälparna blev oroliga över att den uppenbart berusade mannen – som de inte kände sedan tidigare – "irrade omkring utomhus i snö och mörker". Gahrton omhändertogs av polis och kördes till Ystad för blodprovstagning.

Argumentet att han varit nykter när han körde bilen men att han druckit efter olyckan tog Gahrton till även 2007 när han misstänktes för rattfylleri. Den gången frikändes han.

Men den här gången avfärdas hans försvar av Ystads tingsrätt som också misstror Gahrtons klena redogörelse för vad som hänt fram till olyckstidpunkten.

"Eftersom alkoholintaget enligt Per Gahrton skett först efter färden kan det svårligen förklara den vaga och detaljfattiga berättelsen om vad som skett dessförinnan", skriver tingsrätten i sin dom.

Grovt rattfylleri

En rättskemisk analys av blodproverna visar att alkoholhalten i blodet var 1,89 promille. Vittnena styrker påståendet att han var full redan när han körde av vägen. Så rätten fäller för grovt rattfylleri.

"Per Gahrton har kört bil berusad av alkohol med en mycket hög promillehalt alkohol i blodet. Körningen ägde rum på vinterväglag på en länsväg vid en tidpunkt när det kunde befaras vara en hel del trafik", heter det i domen.

"Enligt Per Gahrton själv var det väldigt halt och mycket snö ute. Hans körning måste därför anses ha inneburit en trafikfara som inte varit ringa."

Kvällsposten har sökt Per Gahrton efter domen utan att få kontakt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!