"Jag litar på min advokat. Kan vi få det till inte grovt utan bara rattfylleri så tycker jag att det skulle vara bra. Jag tycker inte att det är grovt, men det är en juridisk bedömning", säger Per Gahrton. Foto: Fredrik Persson"Jag litar på min advokat. Kan vi få det till inte grovt utan bara rattfylleri så tycker jag att det skulle vara bra. Jag tycker inte att det är grovt, men det är en juridisk bedömning", säger Per Gahrton. Foto: Fredrik Persson
"Jag litar på min advokat. Kan vi få det till inte grovt utan bara rattfylleri så tycker jag att det skulle vara bra. Jag tycker inte att det är grovt, men det är en juridisk bedömning", säger Per Gahrton. Foto: Fredrik Persson
Per Gahrton nekar till brott och hävdar i polisförhör att han körde av vägen i halt väglag. Foto: Kristina ErikssonPer Gahrton nekar till brott och hävdar i polisförhör att han körde av vägen i halt väglag. Foto: Kristina Eriksson
Per Gahrton nekar till brott och hävdar i polisförhör att han körde av vägen i halt väglag. Foto: Kristina Eriksson
Gahrton har varit åtalad för rattfylla flera gånger tidigare. 2008 stod han inför tingsrätten i Kristianstad i ett trafikmål. Det forna språkröret hade kört på fel sida av vägen och var dessutom berusad när polisen tog honom. Foto: Ola HanssonGahrton har varit åtalad för rattfylla flera gånger tidigare. 2008 stod han inför tingsrätten i Kristianstad i ett trafikmål. Det forna språkröret hade kört på fel sida av vägen och var dessutom berusad när polisen tog honom. Foto: Ola Hansson
Gahrton har varit åtalad för rattfylla flera gånger tidigare. 2008 stod han inför tingsrätten i Kristianstad i ett trafikmål. Det forna språkröret hade kört på fel sida av vägen och var dessutom berusad när polisen tog honom. Foto: Ola Hansson

Per Gahrton åtalas
för rattfylla – igen

Publicerad

Tidigare MP-språkröret Per Gahrton, 72, åtalas för grovt rattfylleri.

Han ertappades i sin bil i Tomelilla i Skåne med 1,89 promille alkohol.

Gahrton hävdar att det handlar om en "eftersupning" i samband med en trafikolycka

– Det är en beklaglig sak, säger det tidigare språkröret.

Det var utanför Tomelilla den 5 februari förra året som den välkände samhällsdebattören Per Gahrton enligt åklagaren körde rattfull. Rejält rattfull.

1,89 promille bedöms som grovt rattfylleri vilket kan ge fängelse i högst två år.

Gahrton nekar till brott och hävdar i polisförhör att han kört av vägen i halt väglag att han sedan druckit vin efter dikeskörningen då han var på väg för att hämta hjälp.

Drack kvällen innan

Det ska alltså handla om en "eftersupning".

– Min version är att jag hade druckit vin kvällen innan, sedan var det glashalt på dagen, jag körde av vägen och försökte komma upp men det lyckades jag inte med. Därför gick jag i väg för att hämta hjälp, säger Per Gahrton till Kvällsposten.

Eftersom han varit på väg till en kompis hade han vin med sig. Detta förvarades i en plastflaska eller ett mjölkpaket, minns Gahrton.

– Då drack jag det eftersom jag inte tänkte köra bil mer. Och sen kom polisen och de undrade förstås om jag hade druckit innan jag körde.

Hög promillehalt

Per Gahrton uppfattade sig som nykter då han satte sig bakom ratten.

– Jag anser inte att jag druckit innan jag körde, men jag har sagt att jag inte med hundra procent vet om det kan ha funnits kvar några promille från det jag drack kvällen innan.

Men 1,89 promille i blodet?

– Jag har inte fördjupat mig i de där beräkningarna, men jag litar på att de gör så korrekta beräkningar som de kan. Som sagt: jag drack kvällen innan och jag drack efter. Fanns det något kvar av det jag drack kvällen innan är det förstås inte bra.

Gahrton har varit åtalad för rattfylla flera gånger tidigare. 2008 stod han inför tingsrätten i Kristianstad i ett trafikmål. Det forna språkröret hade kört på fel sida av vägen och var dessutom berusad när polisen tog honom.

Men Gahrton åberopade även då "eftersupning" och friades av tingsrätten. Han dömdes dock för vårdslöshet i trafik.

Per Gahrton har tidigare berättat som sina alkoholproblem. Han säger han nu att han fortsätter gå på AA-möten och att han har alkolås i bilen.

– Det är en evig kamp, som aldrig tar slut så länge man lever. Man blir aldrig helt botad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag