Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Gahrton åtalas
för rattfylla – igen

"Jag litar på min advokat. Kan vi få det till inte grovt utan bara rattfylleri så tycker jag att det skulle vara bra. Jag tycker inte att det är grovt, men det är en juridisk bedömning", säger Per Gahrton.Foto: Fredrik Persson
Per Gahrton nekar till brott och hävdar i polisförhör att han körde av vägen i halt väglag.Foto: Kristina Eriksson
Gahrton har varit åtalad för rattfylla flera gånger tidigare. 2008 stod han inför tingsrätten i Kristianstad i ett trafikmål. Det forna språkröret hade kört på fel sida av vägen och var dessutom berusad när polisen tog honom.Foto: Ola Hansson

Tidigare MP-språkröret Per Gahrton, 72, åtalas för grovt rattfylleri.

Han ertappades i sin bil i Tomelilla i Skåne med 1,89 promille alkohol.

Gahrton hävdar att det handlar om en "eftersupning" i samband med en trafikolycka

– Det är en beklaglig sak, säger det tidigare språkröret.

Det var utanför Tomelilla den 5 februari förra året som den välkände samhällsdebattören Per Gahrton enligt åklagaren körde rattfull. Rejält rattfull.

1,89 promille bedöms som grovt rattfylleri vilket kan ge fängelse i högst två år.

Gahrton nekar till brott och hävdar i polisförhör att han kört av vägen i halt väglag att han sedan druckit vin efter dikeskörningen då han var på väg för att hämta hjälp.

Drack kvällen innan

Det ska alltså handla om en "eftersupning".

– Min version är att jag hade druckit vin kvällen innan, sedan var det glashalt på dagen, jag körde av vägen och försökte komma upp men det lyckades jag inte med. Därför gick jag i väg för att hämta hjälp, säger Per Gahrton till Kvällsposten.

Eftersom han varit på väg till en kompis hade han vin med sig. Detta förvarades i en plastflaska eller ett mjölkpaket, minns Gahrton.

– Då drack jag det eftersom jag inte tänkte köra bil mer. Och sen kom polisen och de undrade förstås om jag hade druckit innan jag körde.

Hög promillehalt

Per Gahrton uppfattade sig som nykter då han satte sig bakom ratten.

– Jag anser inte att jag druckit innan jag körde, men jag har sagt att jag inte med hundra procent vet om det kan ha funnits kvar några promille från det jag drack kvällen innan.

Men 1,89 promille i blodet?

– Jag har inte fördjupat mig i de där beräkningarna, men jag litar på att de gör så korrekta beräkningar som de kan. Som sagt: jag drack kvällen innan och jag drack efter. Fanns det något kvar av det jag drack kvällen innan är det förstås inte bra.

Gahrton har varit åtalad för rattfylla flera gånger tidigare. 2008 stod han inför tingsrätten i Kristianstad i ett trafikmål. Det forna språkröret hade kört på fel sida av vägen och var dessutom berusad när polisen tog honom.

Men Gahrton åberopade även då "eftersupning" och friades av tingsrätten. Han dömdes dock för vårdslöshet i trafik.

Per Gahrton har tidigare berättat som sina alkoholproblem. Han säger han nu att han fortsätter gå på AA-möten och att han har alkolås i bilen.

– Det är en evig kamp, som aldrig tar slut så länge man lever. Man blir aldrig helt botad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!