Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pensionärpar försökte utpressa man – döms

Pensionärsparet dömdes för försök till utpressning i tingsrätten. Mannen dömdes även för olaga hot. I båda fallen blir påföljden villkorlig dom med 200 timmars samhällstjänst. Foto: Tomas Leprince

Via ett anonymt brev uppmanades mannen att lägga en stor summa pengar i en väska och lämna på en angiven plats, annars skulle han råka illa ut.

Men i stället för att gå sina utpressare till mötes gick mannen till polisen.

Nu har ett pensionärspar dömts till villkorlig dom med samhällstjänst för försök till utpressning.

Vissa sår tycks aldrig läka och vissa konflikter blir mer utdragna än andra.

Vid totalt fyra tillfällen med start i april 2013 fick ängelholmaren ta emot brev med hotfulla budskap. I samtliga fall saknades signatur och ängelholmaren uppmanades att lägga 1,5 miljoner kronor i en väska och lämna på en angiven plats om han ville klara sig med livet i behåll.

I ett av breven ska det bland annat ha stått: "... det smäller när du minst anar det", enligt åtalet. Utpressarna uppges även ha hotat med mc-klubben Hells Angels.

Peka ut kollega

Men i stället för att gå på utpressarens linje valde ängelholmaren att ta kontakt med polisen. Mannen förklarade i förhör att han misstänkte att breven kom från en gammal kollega, men kunde till en början inte förstå vem. Senare pekade han ut den ena hälften i pensionärsparet som möjlig gärningsman.

Enligt ängelholmaren hade de två tidigare arbetat vid Ängelholms kommun och ska vid en rad olika konflikter ha ställt sig på motsatta sidor. Den pensionerade kollegan ska även ha uttryckt sig hotfullt när han hade cyklat förbi ängelholmarens bostad.

Fjärrstyrda

Vid husrannsakan hos pensionärsparet hittade polisen bland annat stora delar av ett av de fyra utpressningsbreven på ett USB-minne som fanns i en skrivbordslåda. Ytterligare två utpressningsbrev hittades på parets bärbara dator.

Både mannen och kvinnan förnekar brott. Mannens enda förklaringen till att breven hamnat hemma hos dem är att någon utifrån har fjärrstyrt datorn.

Men den förklaringen köpte inte tingsrätten. Under tisdagen dömdes båda mannen och kvinnan för försök till utpressning vid Helsingborgs tingsrätt. Mannen dömdes även för olaga hot.

I båda fallen blir påföljden villkorlig dom med 200 timmars samhällstjänst.