Här är bilden som just nu sprids som en löpeld i sociala medier. När värmen slog till valde det danska ålderdomshemmet att lösa situationen med en alldeles egen pool. Foto: Privat
Här är bilden som just nu sprids som en löpeld i sociala medier. När värmen slog till valde det danska ålderdomshemmet att lösa situationen med en alldeles egen pool. Foto: Privat

Pensionärerna som fick pool mot sol

Publicerad

Värmen skördar sina offer och inte minst de äldre ligger i farozonen.

Men på äldreboendet Prices Have i danska Faaborg tycks det inte gå någon nöd på de boende – nu hyllas bilden på Facebook.

– Detta är inget vi gör för att profilera oss, vi vill bara visa att det kan vara härligt att bo på äldreboende, säger föreståndaren Dorthe Andersen till Ekstrabladet.

Statistiken talar sitt tydliga språk.

När värmen slår till är det de gamla och sjuka som drabbas först och dödligheten kan öka med uppemot 30 procent, enligt forskarna.

Och när värmeböljan slog till med full kraft i danska Faaborg valde personalen på äldreboendet Prices Have att agera. Lösningen blev en privat pool för de boende.

– Det var mycket varmt och vi frågade oss vad vi kunde göra. Sedan gick vi helt enkelt ner och köpte en badbassäng för hundra kronor, säger Dorthe Andersen till Ekstrabladet.

På bilden som nu sprids som en löpeld på sociala medier syns fem boende med fötterna i den nyinköpta plaskdammen. På bara ett par dygn har bilden delats över 1000 gånger på Facebook och fått nästan 20 000 tummen upp.

Många hyllningar

Kommentarerna är många och flera hyllar äldreboendets initiativ.

"Härligt att se att ett äldreboende tar så väl hand om de äldre i värmen. Här finns mycket att lära för andra boenden", skriver en användare.

Dorthe Andersen är förvånad över det enorma genomslaget, men är samtidigt glad över att bilden kan bidra till att sprida en mer positiv bild av livet på ett äldreboende. Hon påpekar också att boendet, genom sin Facebook-sida, försöker dela med sig små historier och ljuspunkter från vardagen på boendet.

– Detta är inget vi gör för att profilera oss, vi vill bara visa att det kan vara härligt att bo på äldreboende, säger Dorthe Andersen till Ekstrabladet.

Glassig metod

Men det danska äldreboendet rör sig ändå inte på helt obruten mark.

Sommaren 2013 packade äldreboendet Kryddgården i Malmö frysen full med glass för att hålla temperaturen nere.

– Det är mycket uppskattat, sa Ramiza Nukic som jobbade på Kryddgården under värmeböljan till Kvällsposten då.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag