Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärerna som fick pool mot sol

Här är bilden som just nu sprids som en löpeld i sociala medier. När värmen slog till valde det danska ålderdomshemmet att lösa situationen med en alldeles egen pool.
Foto: Privat

Värmen skördar sina offer och inte minst de äldre ligger i farozonen.

Men på äldreboendet Prices Have i danska Faaborg tycks det inte gå någon nöd på de boende – nu hyllas bilden på Facebook.

– Detta är inget vi gör för att profilera oss, vi vill bara visa att det kan vara härligt att bo på äldreboende, säger föreståndaren Dorthe Andersen till Ekstrabladet.

Statistiken talar sitt tydliga språk.

När värmen slår till är det de gamla och sjuka som drabbas först och dödligheten kan öka med uppemot 30 procent, enligt forskarna.

Och när värmeböljan slog till med full kraft i danska Faaborg valde personalen på äldreboendet Prices Have att agera. Lösningen blev en privat pool för de boende.

– Det var mycket varmt och vi frågade oss vad vi kunde göra. Sedan gick vi helt enkelt ner och köpte en badbassäng för hundra kronor, säger Dorthe Andersen till Ekstrabladet.

På bilden som nu sprids som en löpeld på sociala medier syns fem boende med fötterna i den nyinköpta plaskdammen. På bara ett par dygn har bilden delats över 1000 gånger på Facebook och fått nästan 20 000 tummen upp.

Många hyllningar

Kommentarerna är många och flera hyllar äldreboendets initiativ.

"Härligt att se att ett äldreboende tar så väl hand om de äldre i värmen. Här finns mycket att lära för andra boenden", skriver en användare.

Dorthe Andersen är förvånad över det enorma genomslaget, men är samtidigt glad över att bilden kan bidra till att sprida en mer positiv bild av livet på ett äldreboende. Hon påpekar också att boendet, genom sin Facebook-sida, försöker dela med sig små historier och ljuspunkter från vardagen på boendet.

– Detta är inget vi gör för att profilera oss, vi vill bara visa att det kan vara härligt att bo på äldreboende, säger Dorthe Andersen till Ekstrabladet.

Glassig metod

Men det danska äldreboendet rör sig ändå inte på helt obruten mark.

Sommaren 2013 packade äldreboendet Kryddgården i Malmö frysen full med glass för att hålla temperaturen nere.

– Det är mycket uppskattat, sa Ramiza Nukic som jobbade på Kryddgården under värmeböljan till Kvällsposten då.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!