Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pensionärerna blåstes på miljoner av maffian

För nästan exakt ett år sedan fotograferade polisens spanare bolagets 21-årige vd, längst till höger, och hans kumpaner när de var på väg från sitt kontor i Helsingborg. Samtliga åtalades i går. Foto: Polisen

MALMÖ. Den hemliga avlyssningen avslöjade fakturamaffians metoder. I åtalet berättar vittnen om hur män med Black cobra-tröjor hade möten på kontoret.

Säljarna pressade sjukpensionärer, änkor och vanligt folk på tusentals kronor för påhittade fakturor.

För att förvirra sina offer använde de åtalade falska identiteter.

HÄR ÄR LIGANS INÖVADE SVAR

"Jag är inte intresserad"

Detta är inget att vara intresserad utav utan detta är en tjänst ni redan har!

"Jag har ingen tjänst hos er!"

Jo, det har du och det kan jag se här att du varit med oss sedan (september 2011).

"Jag har inte beställt något!"

Men jag ser här att en telefonförsäljare vid namn Joel Lind som har ringt och presenterat en gratis-tjänst som ni tackat ja till. Försäljare har ju en tendens att få det juridiskt rätt.

ÅKLAGAREN OM ATT DE MISSTÄNKTA INTE MEDGER BEDRÄGERI:

Ingen erkänner brott och åklagaren har bara ett ord för vad fakturamaffian gjort - lurendrejeri.

"Det viktiga är egentligen att de har lurat målsäganden att de haft ett avtal att de ska läggas ut på nätet men målsäganden har aldrig haft något avtal."

"Och detta är själva lurendrejeriet, att förmå målsäganden att tro att de har haft ett avtal."

Kammaråklagare Anna Palmqvist

Det är en sorglig läsning, åtalet mot männen och kvinnorna bakom 118 108 Media solutions AB. Deras offer finns över hela landet.

När två av de misstänkta huvudmännen fick höra talas om ett tv-inslag där deras verksamhet fick hård kritik tog de lätt på den saken och skrattade åt en kvinna som medverkat.

Polisen avlyssnade samtalet.

- Hon ska inte slippa undan, säger den 21-årige lundabon, som var bolagets vd, i samtalet.

Åklagarna och en stab av utredare har samlat bevisningen på cirka 14 000 sidor.

Gång på gång återkommer i förhören med offren hur det upplevt bolagets anställda.

- Säljaren var aggressiv och mycket påstridig, berättar en kvinna för polisen.

Rädda, ledsna och uppgivna

En annan kvinna beskriver i ett förhör vad som hände när hon sa att hon skulle polisanmäla företaget.

- Då skrattade säljaren.

I utdrag från bandade samtal finns röster från hela landet. Det är rädda, ledsna och ibland helt uppgivna människor.

Ett vanligt hot som de utsattes för var att kronofogden snart skulle komma och kräva in pengar om bolaget inte fick sin betalning.

Hoten framfördes trots att tjänsten aldrig beställts.

Här är några exempel på hur offren plågades och led:

Den 13 juli förra året ringde sonen till en 80-årig dement kvinna till företaget. Han berättade att mamman grät och var ledsen eftersom hon lurats beställa internetannonsering för 23 000 kronor.

Kvinnans enda inkomst är en pension på cirka 5 000 kronor.

Den som tog samtalet var den 21-åriga lundabo som av åklagaren utpekas som en av de tre huvudansvariga för blufföretaget, tillika bolagets vd.

Han kallas av sina bekanta för "Kalles Kaviar" eftersom han är påfallande lik reklamfiguren med samma namn.

21-åringen utgav sig i samtalet för att vara "Robert Andersson" och förställde sin dialekt när han talade med sonen till den lurade dementa kvinnan. "Robert" är ett av hans många påhittade namn.

Började gråta i telefon

Lika nonchalant var lundabon när en kvinna fick tag på honom. Även hon har en anhörig som är dement och som krävts på pengar av 118 108. 21-åringen tröttnade till slut på kvinnan och på ljudbandet hör man hur han helt sonika skriker åt henne.

Kvinnan blev så ledsen att hon började gråta.

Inför den gråtande kvinnan ljög sedan 21-åringen och påstod att han inte kunde göra så mycket eftersom han bara arbetade i kundtjänst.

21-åringen var i själva verket den som skrev alla hyresavtal och det var han som enligt alla förhör ledde arbetet på kontoret tillsammans med två andra män.

Drog in fyra miljoner kronor

Det var också han som tjänade mest. Av de fyra miljoner kronor som bolaget drog in under sin korta livstid, cirka ett år, fick han över 1 miljon kronor i lön.

21-åringen själv är ganska tystlåten i förhör och anser inte att han begått något brott. Men vänner till honom påstår att det varit allmänt känt vad han sysslade med.

En bekant berättar att 21-åringen ständig utgår ifrån att alla försöker lura honom och att det därför var som en "yrkesskada" för honom att lura andra.

I förundersökningen finns en detaljerad granskning av företagets affärsmetoder. Rutinmässigt har man aldrig använt sina egna namn.

En bekant till 21-åringen påstår att denne hamnade i dåligt sällskap efter att han tog studenten. Det understryks av att åtminstone en av hans kompanjoner, en 26-åring, har nära band till en ledare inom Black cobra. Polisen avlyssnade ett samtal mellan dem.

Samme 26-åring utpekas av ett vittne för att ha synts med en tröja med gängets emblem på företagets kontor i Helsingborg. Under ett möte ska han med andra inom det kriminella gänget ha hotat en ung man.

Skyllde på mystisk man

Gemensamt för 21-åringen och 26-åringen och deras 22-årige kompanjon är att de påstår sig ha haft en chef kallad "Dejan" som är bolagets ägare. Polisens spanare har sökt efter denne "Dejan" utan framgång.

Polisen har också förhört säljare som slutade efter en kort tid. I ett förhör beskriver en ung man hur en del reagerade när han ringde.

- Vissa blev sura och lade på direkt. Då ringde man inte till den kunden igen.