Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärer vill ha wifi – kommunen säger nej

Jan Severinsson, Siv Hedlund och Olle Erkas i Lövestad-Vollsjö PRO tycker att äldreboendena Rosenlund och Solkullen borde ha wifi-uppkoppling, bland annat för att de äldre ska kunna sköta sina bankaffärer via nätet.Foto: Sprisse Nilsson/Ystads Allehanda
Pensionärerna vill lära sig mer om internet – men det blir svårt utan wifi.Foto: Shutterstock

Pensionärerna i Sjöbo vill slopa kontanter, använda Swish och lära sig mer om internet.

Men på äldreboendet saknas wifi att använda under de viktiga kurserna. 

– De säger att det är för dyrt, säger Jan Severinsson, ordförande i PRO Lövestad-Vollsjö.

Bilden av pensionären som håller fast vid sina kontanter och som vill sköta sina bankärende på just banken håller på att tyna bort.

Många är nyfikna och vill lära sig nytt. 

Men kurserna går trögt, eftersom verktyget de vill lära sig att använda inte finns tillgängligt på äldreboendena i Sjöbo.

– Det krävs internet för att använda datorerna och det krävs internet för bankärenden. I dag är många som sitter på äldreboendet i den åldern att de kanske inte vet hur man använder det. Men det finns ju personal som kan ställa upp och hjälpa. Snart flyttar dessutom generationen som använder internet in. Då hamnar vi i ett annat läge, säger Jan Severinsson.

Långsamt och dyrt

PRO-avdelningen anordnar kurser för pensionärerna i datateknik och släktforskning. I dag sitter de i en lokal på Rosenlunds dagcentral i Sjöbo kommun. 

De är mycket tacksamma för att de får använda lokal där. Problemet är att det inte finns något internet.

– Många är intresserade av släktforskning, då krävs det wifi om alla ska komma med sina datorer. Ute i Lövestad och Vollsjö har vi inte hittat någon lokal med wifi där vi kan ha sådana aktiviteter, säger Jan Severinsson, som berättar att de nu använder mobilen för att få internet. 

– Det är inte riktigt så man vill driva det. Är man då några stycken så går det långsamt och är dyrt. 

Vill betala

Men från kommunens sida är har det länge varit nej om att fixa wifi till äldreboendet, eftersom det är dyrt.

PRO menar att de mycket väl kan tänka sig att betala för att använda en lokal med wifi. Hur mycket har ännu inte diskuterat, men så mycket som budgeten tillåter. 

– Vi har ju koll på att det kostar pengar, det är ju inte som wifi i en villa. Det är ganska mycket pengar, har vi hört. Men jag tycker att det krävs för att samhället ska gå framåt. Internet åt alla, det är ju så. 

"Överskådlig framtid"

Berit Lundström, som är vård- och omsorgsnämndens ordförande, berättar för Ystads Allehanda att att hon tagit upp det med kommundirektör Roger Larsson och kommunalråd Magnus Weberg (M). 

De är medvetna om att wifi efterfrågas.

– På något sätt måste vi hitta en lösning. Vi får se hur det kan göras, men inom överskådlig framtid ska det finnas uppkoppling på äldreboendena, säger hon till tidningen.