Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärer får åka buss gratis – efter Unos protest

Uno Kjellkvist är nöjd med att pensionärer kommer att få åka gratis kollektivtrafik i Malmö.Foto: Axel Herrlin
Foto: TOMAS LEPRINCE

I slutet av juni tog Malmö stad beslut om att införa gratis kollektivtrafik för äldre personer från och med 2019.

Två veckor innan hade en protest angående samma tema planerats in, som blev av – trots att beslutet redan hade tagits.

– Jag uppfattade det först som valfläsk, säger Uno Kjellkvist, 82.

Ett 30-tal pensionärer samlades vid Gustaf Adolfs torg i Malmö på fredagsförmiddagen och tågade gemensamt till stadshuset, bärandes på plakat med kravet om gratis kollektivtrafik för äldre – ett krav som kommunen tog beslut om redan i juni. 

När pensionärerna nådde fram till stadshuset utmynnade därför protesten i stället i en tårtbjudning.

Uno Kjellkvist är ansvarig för Slottsstadens bridgesällskap, och det var på så sätt han blev en talesperson i frågan för Malmös äldre – ihop med Mohamed Lahmar.

– Jag har hållit i demonstrationen och har fått ihop ett 30-tal personer. Jag kan inte göra mer än så, säger Uno Kjellkvist.

"Betyder väldigt mycket"

Kommunalrådet Andreas Schönström (S) var på plats med ett positivt meddelande till den samlade folkmassan.

– De har velat ha gratis kollektivtrafik som i många andra kommuner. Vi beslutade att införa det i slutet av juni, säger han.

Upplägget kommer att vara som i många andra kommuner. Det gäller gratis kollektivtrafik för personer som har fyllt 70 år, mellan klockan 9 och 15 och därefter 18 och 04 på vardagar, samt lördagar, söndagar och helgdagar.

– Det här betyder väldigt mycket på individnivå. Många äldre blir isolerade och har gamla vänner som inte finns längre, säger Andreas Schönström.

– Det underlättar för den äldre delen av befolkningen som kan aktivera sig på ett annat sätt när det inte längre kostar pengar.

"Ett jättebra initiativ"

Hartmut Dreckmann är en av pensionärerna som har dykt upp för att delta under demonstrationen. Han berättar att han ofta brukar protestera mot olika politiska beslut med syftet att den äldre delen av befolkningen ska få en bättre tillvaro.

– Det här var ett jättebra initiativ, så tusen tack till er, säger han och riktar sig mot Uno Kjellkvist.

Uno själv känner sig nöjd med Andreas Schönströms besked – men inte riktigt med uppslutningen.

– Samtidigt var jag lite rädd att jag och Mohamed skulle stå här ensamma.

"Uppfattade det först som valfläsk"

Beslutet om gratis kollektivtrafik för pensionärer klubbades faktiskt redan i slutet av juni, efter att Unos demonstration hade planerats in – och trots detta avlystes inte fredagens protest.

– Jag uppfattade det först som valfläsk, säger Uno Kjellkvist, som själv inte åker buss utan gärna cyklar, men känner sig nöjd med beskedet å andra människors vägnar.

– Det här gör mycket för fattigpensionärerna som har en dålig pension som räcker till mat och hyra i bästa fall. Beslutet gör givetvis att pensionärer kommer bli mycket friskare. Ju mer man aktiverar sig och skaffar sig intressen, ju bättre hälsa får man.