Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pensionären Christina, 71: ”Jag har inte råd att köra bil längre”

Bensinskatterna drabbar pensionärerna. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Christina Fossum, 71, drabbas hårt av bensinskatterna. Foto: Privat

Bensinskatterna har höjts men Christina Fossums pension är densamma. 

Hon ligger precis ovanför EU:s gräns för fattigdom – och känner en hopplöshet.

– Hur ska jag klara mig? 

Christina Fossum är 71 år och bor i Haverdal, utanför Halmstad. 

Hon anser att hon har drabbats hårt av de höjda bensinskatterna. 

– Jag måste köra bil för att kunna åka och handla. Men för att göra det måste jag också tyvärr dra ner på andra kostnader, som mat till exempel, säger hon. 

”Hur ska jag klara mig?”

Under de senaste åren har bensinpriserna höjts. Christina Fossums pension följer inte den utvecklingen, hon ska klara sig på 13 000 kronor i månaden. Det är hennes inkomst efter skatt, inklusive bostadstillägg.

Hon känner sig ofta stressad över att inte ha råd med basala saker som mat och att hon sällan kan unna sig något. 

– Min pension räcker inte till någon guldkant i vardagen direkt, jag kan inte göra de sakerna jag vill. Som att äta ekologiskt eller gå på teater, säger hon. 

Enligt Christina Fossum är nästan alla i hennes umgängeskrets drabbade av bensinskatten, och flera av dem känner sig osynliga i samhället.  

– Det är förnedrande att vara så osedd, våra politiker bryr sig inte. Min pension är precis över EU:s gräns för risk för fattigdom, hur är tanken att jag ska klara mig?  

Samåker till affären för att ha råd

Christina berättar att hon och hennes vänner ofta samåker när de ska åka och handla så att de kan dela på bensinpriserna. 

– Jag brukar åka med min väninna Lena, man måste samåka för att ha råd nämligen. Förr hade jag en granne som var beroende av att åka med mig eftersom hon inte hade något annat val, säger hon. 

– Det är det stora samtalsämnet just nu, alla vi som har den här låga pensionen drabbas. 

Vera Gustavsson, ordförande i PRO Kristianstad. Foto: Privat

”Man blir helt isolerad utan bil”

Vera Gustavsson är ordförande i PRO (pensionärernas riksorganisation i Kristianstad). Hon märker av att medlemmarna i hennes förening blir allt mer isolerade.

– Det är i synnerhet fattigpensionärer som drabbas hårt av det bensinskatterna, bor man utanför en tätort blir man isolerad om man inte har råd att köra bil, säger hon. 

Vera Gustavsson har träffat många pensionärer i Kristianstad kommun som har svårt att ta sig hemifrån eftersom de inte har råd. 

– Nu är bensinpriserna helt gräsliga, så här illa har det aldrig varit förut! Det, i kombination med att kollektivtrafiken läggs om och kör mindre, skapar ett stort samhällsproblem, säger hon. 

Namninsamling för pensionärsrabatt

Nu har PRO startat upp en namninsamling med förslaget att pensionärer ska få samma rabatt på busskorten som studenter.

– Vi har samlat in namn över hela Skåne och väldigt många har skrivit under. Det hade gett pensionärer som känner sig lågprioriterade och isolerade en chans att komma hemifrån, säger Vera Gustavsson.