Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pensionär dömd för attack mot brandman

Den 71-årige pensionären dömdes att betala 5 000 kronor i skadestånd till brandmännen. Foto: TT NYHETSBYRÅN / JESSICA GOW

Pensionären hade druckit en halv flaska punsch när det började brinna. Men brandkåren var för långsam, tyckte han, och gav sig på en brandman och allvarligt kränkte honom.

Nu har den 71-årige pensionären dömts för förgripelse mot tjänsteman.

– Jag kanske var för påstridig, har pensionären tidigare sagt till Kvällsposten.

Det var i oktober förra året som det började brinna i ett soprum cirka kl halv tre på morgonen. Samtidigt satt pensionären hemma hos sig och hade druckit ungefär en halv flaska punsch. Sådan var i varje fall hans minnesbild dagen efter när Kvällsposten talade med honom.

Pensionären tyckte då att brandmännen tog alltför lång tid på sig att släcka branden i soprummet. Han rusade ut och gav sig på en brandman som visade sig vara styrkeledaren. Pensionären rycket honom i kragen.

”Vad fan håller ni på med?”

En fotograf var på platsen såg att det uppstod tumult och filmade det som hände. 

I filmklippet hör man pensionären skrika:

– Det har brunnit här hur jävla länge som helst, vad fan håller ni på med?

I ett första skede lyckades styrkeledaren och civila fösa bort pensionären. Men denne samlade sig direkt efteråt för att gå till angrepp mot en annan brandman som skötte en pump.

Styrkeledaren ingrep, tryckte ned pensionären och gav honom samtidigt ett slag i ansiktet. Då lugnade pensionären sig som under hela händelseförloppet uppträdde som om han var kraftigt berusad.

Under rättegången berättade styrkeledaren att angreppen från pensionären inträffade under ett mycket kritisk skede. Han uppfattade att branden i soprummet kunde spridas och var i full färd med att snabbast möjligt besluta hur man bäst skulle angripa elden. 

Minns inget - var full

Pensionären berättade under rättegången precis samma sak som han berättade för Kvällsposten dagen efter branden, han mindes inte särskilt mycket om något. För styrkeledaren innebar händelsen att han blev föremål för en internutredning. Han har sedan dess plågats av det som skedde och därför själv valt att enbart arbeta dagtid.

Tingsrätten i Lund dömde i dag pensionären till 20 000 kronor i böter. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till räddningsledaren. I domen skriver tingsrätten att pensionären allvarligt kränkt räddningsledaren.

- Det är en stor lättnad, och en viktig signal. Såhär beter man sig inte mot räddningstjänstens personal. Vi är där för att hjälpa till. Det är oerhört allvarligt att man hindrar en räddningsinsats, säger Linda Kazmierczak, förbundsdirektör på Räddningstjänsten Syd i ett pressmeddelande.