Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pengarna till kvinnojour i Malmö fördes utomlands

Pengar som var menade att gå till en kvinnojour i Malmö hamnade i stället på ett konto utomlands. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Förskingringsförsöket avslöjades under våren. Foto: DPA/IBL

Pengar som var menade att gå till en kvinnojour i Malmö hamnade i stället på ett konto utomlands.

Men när personen som gjort överföringen avslöjades lämnades pengarna tillbaka.

Nu utreds händelsen som grov förskingring – vilket innebär en betydande summa på allt från hundratusentals kronor till miljonbelopp, rapporterar Sydsvenskan.

Förskingringsförsöket avslöjades under våren.

En person med koppling till den aktuella kvinnojouren ska vid upprepade tillfällen ha fört över stora summor från kvinnojourens bankkonto – till sitt eget. Pengarna fördes sedan över till till ett utländskt bankkonto, rapporterar Sydsvenskan.

Men allt avslöjades.

När personen konfronterades med uppgifterna förde denne tillbaka pengarna. Kvinnojouren valde även att polisanmäla förskingringsförsöket.

Pågående utredning

Kvinnojouren vill inte kommentera händelsen vidare eller berätta vilka belopp det rör sig om.

”Med anledning av pågående utredning kan vi inte delge ytterligare information i nuläget. Vi vill inte påverka den utredning som pågår och avböjer därför att kommentera ytterligare”, skriver kvinnojourens ordförande i ett mejl till Sydsvenskan.

Exakt vilket belopp som fördes över är oklart. Foto: JOHANNA SVENSSON

Rubriceringen grov förskingring innebär dock att det rör sig om ett betydande belopp, allt från hundratusentals kronor till miljonbelopp, enligt tidningen.

Miljonbelopp från Malmö stad

Den aktuella kvinnojouren får bidrag från privatpersoner, länsstyrelsen, Allmänna Arvsfonden, Socialstyrelsen men också privata företag. De senaste tio åren har jouren fått fått miljonbelopp av Malmö stad.

Malmö stads arbetsmarknads- och socialförvaltning har under sommaren också informerats om förskingringsförsöket. Men enligt Rose-Marie Carlsson (S), vikarierande kommunalråd och tillförordnad ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, finns det inga planer på att sluta ge bidrag till den aktuella kvinnojouren.

– Ingen skugga ska falla på föreningen för att det har funnits en person som inte kan skilja på mitt och ditt, säger Rose-Marie Carlsson till Sydsvenskan.

Dagens tre största inrikesnyheter.
Ladda ner Kvällspostens app.