Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pengar till sanering av Glasriket är slut

Glasriket är ett populärt resmål, inte bara för den klassiska glasindustrin.
Foto: JOHAN ÖBERG / JOHAN ÖBERG

Sanering av den svårt förgiftade marken i Glasriket beräknas ta minst tio år till. Nere i den småländska myllan gömmer sig bland annat bly, kadmium och arsenik som kommer kosta åtskilliga miljoner att få bort.

Men det ser inte ut att bli några glasbrukssaneringar nästa år – de statliga pengarna är slut, rapporterar Smålandsposten.

– Nästa års pengar är helt slut, det finns inga fler pengar för att åtgärda sanerade områden för år 2020. Så det är för året 2021 man kan söka härnäst, säger Karin Simonsson på miljöskyddsfunktionen hos länsstyrelsen Kronoberg till tidningen.

Att undersöka och sanera marken i Glasriket, ett område uppdelat på både Kalmar och Kronobergs län, har pågått i närmare 20 år. Åtgärderna med sanering beräknas vara klara först runt år 2030.

Fem av de tio högst prioriterade förorenade områdena i Kronobergs län utgörs av glasbruksområden i Lessebo kommun. Bland dem ingår Kosta, Bergdala och Skrufs Glasbruk samt Strömbergshyttan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!