Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pengar och kärlek kan ligga bakom skotten

<p>Den misstänkte 67-åringen, men också ett stort antal andra personer kommer att förhöras om hans kontakter med de två bröderna.</p>Foto: Tomas Leprince
67-åringen misstänks ha skjutit ihjäl de två bröderna i Vallåkra. Foto: Fritz Schibli
Ett kärleksförhållande och krav på pengar kan ligga bakom konfrontationen mellan 67-åringen och bröderna. Foto: Tomas Leprince
"Vi måste utreda om det finns historik mellan de inblandade", säger spaningsledaren Börje Sjöholm. Foto: Tomas Leprince

Ett kärleksförhållande i de inblandades omgivning - och ett krav på pengar.

Det kan ha bidragit till den konfrontation som ledde till att den 67-årige företagaren sköt ihjäl två bröder vid sitt hem i Vallåkra.

- Vi måste utreda om det finns en historik mellan de inblandade, säger spaningsledaren Börje Sjöholm.

Detta har hänt

Detta har hänt

2014, September

67-åringen får beslut om besöksförbud mot 21-åringen

Den 67-årige misstänkte dubbelmördaren begär och får av åklagare beslut om besöksförbud mot den 21-årige brodern. 67-åringen gjorde också två anmälningar om skadegörelse, olaga hot och misshandel. Anmälningarna lades ned av åklagare.

2015, 14 oktober

Två män hittas döda utanför 67-åringens villa

67-åringen larmar en anhörig att någon finns i hans hus i Vallåkra. Han hade precis kommit hem, sent på kvällen, när han ringde henne. Under cirka en timmas tid försöker den anhörige få polis att skicka en patrull till Vallåkra.

När polisen kommer till platsen hittar de två män döda utanför 67-åringens villa. Männen är bröder, 21 år respektive 24 år gamla. 67-åringen grips som misstänkt för mord.

15 oktober

67-åringen anhålls

67-åringen anhålls och får först advokaten Stefan Rosell som försvarare. 67-åringen nekar direkt till mord. Stefan Rosell tvingas senare lämna sitt uppdrag på grund av jäv och ersätts av advokaten Lars Kruse.

16 oktober

67-åringens släkting förhörs och anmäler polisen för tjänstefel

67-åringens släkting som talade med honom under onsdagskvällen och hörde delar av händelseförloppet förhörs av polisen. Släktingen gör en anmälan om tjänstefel mot polisen för att de dröjde så länge innan en patrull skickades till Vallåkra. Polisen gör senare en egen anmälan om samma sak.

17 oktober

67-åringen begärs häktad

67-åringen begärs häktad. Han anser sig vara oskyldig till mord och begär att bli försatt på fri fot. Under häktningsförhandlingen erkänner han att han skjutit, men hävdar nödvärn. Domstolen går på åklagarens linje och häktar honom på sannolika skäl misstänkt för mord.

Polisens spår i utredningen:

I den misstänkte dubbelmördarens och de två brödernas omgivning har det funnits en kärleksrelation som polisen utreder, enligt Kvällspostens källor.

Spaningsledaren Börje Sjöholm vill inte kommentera uppgiften.

- Den typen av frågor svarar vi inte på, säger Börje Sjöholm.

Han hänvisar till att det råder förundersökningssekretess. Men det faktum att 67-åringen hävdar nödvärn, att han sköt i självförsvar ställer vissa krav på utredarna.

- Det har framkommit att det finns en historik mellan de inblandade och att den misstänkte skulle ha blivit trakasserad. Så har det framställts i media. Det måste vi utreda för att se om det ligger något i det. Nödvärn är delvis en subjektiv upplevelse och då kan bakgrunden vara av betydelse, säger Börje Sjöholm.

Den 67-åriga mannen är häktad misstänkt för mord och sitter inlåst med restriktioner för att inte kunna påverka vitten eller andra personer.

Utredningsläget handlar för närvarande främst om att den kriminaltekniska utredningen ska bli klar.

Den kommer bland annat ge svar på var 67-åringen befann sig när han sköt.

Men också var de två bröderna, 21 och 24 år, befann sig när de sköts. Deras kroppar påträffades på framsidan av huset.

Polisen har redan svaret på en fråga - hur skotten träffade bröderna. Men vad som är den egentliga dödsorsaken avslöjas först vid obduktionen.

67-åringen hade enligt flera källor licens för bland annat jaktgevär.

Den mordmisstänkte 67-åringen nekade under häktningsförhandlingen till mordanklagelsen och hävdade nödvärn.

Han ska i ett mobilsamtal den kvällen ha talat om situationen som livsfarlig.

Ringde i panik

I samband med häktningsförhandlingen beskrev hans advokat, Lars Kruse, hur 67-åringens uppfattning om vad som skett i Vallåkra den aktuella kvällen.

- Han har i samband med angreppet fruktat för sitt liv och agerat för att freda sig.

En släkting till 67-åringen har uppgett för Kvällsposten att mannen kom hem och hade med sig sin hund.

67-åringen äger ett suterränghus, ett hus byggt på en sluttande tomt. Han ska ha gått in från baksidan på bottenvåningen.

Men då blev han uppmärksam på att någon eller några personer fanns på våningen ovanför.

I panik ska han ha ringt en släkting.

- Hans hund markerade att det fanns någon i huset, har släktingen berättat för Kvällsposten.

Släktingen hörde också hur glas krossades medan 67-åringen lät sin telefon vara påslagen.

67-åringens försvar till varför han skjutit är en bidragande faktor till att mordutredarna kartlägger relationerna mellan 67-åringen, de två bröderna och personer i deras närhet.

Brödernas anhöriga kommer att förhöras om 67-åringen och om bröderna.

Kärleksrelationen en faktor

Utredarna kommer att försöka få fram en förklaring till varför bröderna valde att söka upp 67-åringen.

Brödernas vänner och bekanta som kan veta något kan räkna med att bli förhörda om vad bröderna haft att säga om 67-åringen.

67-åringens vänner och släktingar kommer också att bli förhörda.

Genom samtal med ett flertal personer har Kvällsposten fått bekräftat att en relation i parternas omgivning kan vara en väsentlig och bidragande faktor.

Det är en omständighet som utredarna kommer att gå till botten med.

67-åringens försvarsadvokat, Lars Kruse, vill inte ge någon kommentar till Kvällspostens uppgifter.

- Det jag kan säga är att min klient har medverkat under förhören och att han kommer att fortsätta att göra det, säger Lars Kruse.

Vid ett upprört mötet med bröderna ska 67-åringen ha krävt antingen båda eller någon av dem på 16 000 kronor som ersättning för en skadegörelse.

Handgemäng utbröt

Då utbröt någon form av handgemäng. 67-åringen ska också ha gjort två anmälningar mot bröderna och anklagat dem för misshandel, skadegörelse och olaga hot.

- Han skadade ena benet och fick svårt att gå, har en anhörig till 67-åringen tidigare uppgett för Kvällsposten.

67-åringen gjorde anmälningarna under 2014. Han valde också att vända sig till åklagare och begära besöksförbud.

Åklagaren, Anna Broomé, utfärdade ett besöksförbud mot den 21-årige brodern, men lade senare ned anmälningarna mot honom och den andre brodern.

De förhör som hölls då och den dokumentation som togs fram ingår nu i polisens utredning av det misstänkta dubbelmordet.

Besöksförbudet löpte ut cirka tre veckor innan mannen blev uppsökt i sitt hem av bröderna.