Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pendlarnas ilska mot gränskontrollerna

Sedan mitten av november har alla som reser in i Sverige från Danmarks kollats ombord på tåget vid Hylliestationen. Men den 4 januari blir det nya kontroller – nu på Kastrup. Eftersom alla ska stiga av tåget väntas det ta längre tid.
Foto: Fritz Schibli
– Regeringen måste backa, förr eller senare, säger Ingrid Nygren i Torekov som hyllar initiativet.
Foto: Privat
Mats Genberg, C, sitter i Simrishamns kommunfullmäktige och drog igång Öresundsrevolutionen som en protest mot id-kontrollerna.
Foto: Privat

Nu har pendlarna i Skåne fått nog – id-kontrollerna på Kastrup måste stoppas.

På två dygn var det över 5 800 som gillade Facebookgruppen "Öresundsrevolutionen".

– Regeringen måste backa, förr eller senare, säger Ingrid Nygren i Torekov som hyllar initiativet.

Facebookgruppen Öresundsrevolutionen vill vara en samlingsplats för pendlare och andra sydsvenskar som är arga över regeringens beslut om att införa id-kontroller för alla som åker in i Sverige.

I dag stannar tågen på Hylliestationen, vilket ger några minuters försening. Från 4 januari måste alla passagerare gå av på Kastrup, vilket innebär minst en halvtimmes extra restid.

"Måste tänka ett par varv till"

C-politikern Mats Genberg, 52, som sitter i Simrishamns kommunfullmäktige, drog igång Öresundsrevolutionen som en protest mot centraliseringen i politiken i allmänhet, och id-kontrollerna i synnerhet. När han såg att hans flöden allt mer fylldes av kommentarer, kritik och satir kring id-kollarna ville han kanalisera det på en enda plats.

– Den springande punkten är att många känner att beslutet är fattat utan insikt om vad det leder till för folk här nere. Id-kontrollerna är droppen som får bägaren att rinna över. För den här gången får det allvarliga, konkreta konsekvenser, säger Mats Genberg och fortsätter:

– Det sitter 349 riksdagsmän som tjänar 60 000 kronor i månaden på att ägna sig åt de här frågorna. Det måste gå att tänka ett par varv till.

"Gör om, gör rätt"

Öresundsrevolutionens krav är att regeringen hittar en bättre lösning – och sedan förankrar upplägget bättre hos alla berörda.

– "Gör om, gör rätt". Sedan vad rätt är, det återstår att se. Men detta är inte en bra lösning, säger Mats Genberg.

Ingrid Nygren, 67, i Torekov var en av alla som gillade och kommenterade Facebooksidan snabbt.

– Jag tycker det var ett bra initiativ. Man blir upprörd över att detta beslut fattas i Stockholm. Det är också bedrövligt att våra politiker i Skåne inte protesterar mer, säger hon.

Både Mats Genberg och Ingrid Nygren påpekar att anställningstryggheten inte är lagstiftad i Danmark, och att pendlingsproblemen kan få svåra konsekvenser för familjer som har jobb i Köpenhamn och barn på förskola i Malmö. Ingrid Nygren tror att regeringen kommer att backa.

– Även om det inte blir till den 4 januari. Men det här beslutet kommer inte att leva, det tror jag inte, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!