Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pendlarnas bilder – på överfulla tåg: ”Utsatta”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Perronger och tåg är fulla – trots alla varningar om att smittas av corona. I Facebookgruppen BroenLive är pendlarna rasande.Foto: Amira Acharrat
På den svenska sidan, här vid Hyllie, är det oftast lite lugnare. Det är på Kastrup trängseln uppstår.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan Danmark stängde sina gränser har antalet tåg över Öresundsbron dragits ner drastiskt vilket har lett till att många tåg är fullpackade.

I Facebook-gruppen BroenLive delar pendlare nu med sig av bilder på trånga kupéer och berättelser om hostande och snörvlande medresenärer.

En mardröm mitt i corona-pandemin. 

– Vi öresundspendlare är den mest utsatta gruppen, säger Ghulam Rabani Ahmadi. 

Tidigare gick det sex tåg i timmen mellan Sverige och Danmark – nu bara ett. Men ändå är det tusentals pendlare som ska ta sig fram och tillbaka över bron varje dag. 

Samtidigt landar det fortfarande mängder med svenskar på Kastrup som är på väg hem från utlandet och ska ta sig över bron med tåg. 

Det här skapar trängsel på perrongen vid Kastrup och inne i tågen. Framförallt på sträckan mellan Kastrup och Malmö C. 

På Facebook samlas svenska och danska öresundspendlare i gruppen BroenLive. De nästan 5 000 medlemmarna diskuterar allt som rör pendlarnas vardag. Just nu är känslorna upprörda. I inlägg efter inlägg diskuteras de nya förutsättningarna och dess konsekvenser.   

Det läggs upp bilder på tåg som ser överfulla ut och perronger där det inte finns några möjligheter att hålla avståndet från varandra. 

Många i gruppen vittnar om skräckfyllda upplevelser på tågen. Ett exempel: 

Vid flygplatsen ser en massa människor som trängs med varandra för att komma på tåget. 99 procent av dem har resväskor med sig ... Bara två kvinnor hade handskar och skyddsmasker på sig, resten hostade bara rakt ut i luften. En av de som klev på var röd i ansiktet och hade tårar i ögonen, hon såg sjuk ut. Ingen hänsyn togs till oss som satt på tåget. 

Det är inte Skånetrafiken som bestämt att enbart ett tåg i timmen ska gå mellan länderna utan den danska polisen. 

De behöver begränsningen för att hinna med att göra sina kontroller vid den danska gränsen. Ett tåg rymmer 450 personer, fler hinner de inte kontrollera. 

På flera avgångar från Kastrup mot Malmö har det varit knökfullt på tågen.Foto: Niels Ove Bjerre

”Knökfulla”

På Skånetrafiken är man medvetna om problemet med fulla tåg, men menar att det skiljer sig kraftigt mellan avgångarna. 

– I snitt har vi haft omkring 200 resenärer ombord på de här tågen, men det har skiftat kraftigt. Vissa avgångar har där varit kanske 20 och vid några få tillfällen har de varit knökfulla, säger Skånetrafikens presschef Mattias Hennius till Sydsvenskan

Den här veckan har Skånetrafiken satt in bussar från Hyllie för att försöka underlätta för pendlarna. Enligt rapporterna inne i BroenLive är det gott om plats på dem. 

De stora problemen uppstår när svenska resenärer landar på Kastrup och ska ta sig hem till Sverige. 

En tågpendlare skriver i gruppen:

Jag reser varje dag från Malmö till Köpenhamn och tillbaka. Upplever att det är galet med allt folk med resväskor. Häromdagen såg jag en äldre solbränd man med stor resväska och mask på ansiktet. Varje gång han skulle hosta och nysa så drog han ner masken och hostade rakt ut i luften mot andra passagerare och sedan satte han tillbaka masken.

I Danmark är anvisningarna tydliga. I offentliga miljöer ska man stå minst två meter från personen närmast dig. Allt för att minimera risken för spridning av coronaviruset. 

– Håll avstånd till varandra, manade Mette Frederiksen nyligen på en presskonferens.

Hon fortsatte: 

– Du må vara ung och frisk, men du kan smitta andra utan att veta om det. Hjälp oss att bryta smittkedjan nu!

Det är inte så lätt att rätta sig efter anvisningarna om man sitter på ett fullsatt tåg. En pendlare beskriver problemet: 

Jag satte jag min ryggsäck på sätet bredvid mig och hoppades därmed att ingen skulle sätta sig där. Men till sist kom en kvinna med sin väska och insisterade på att få sätet och till slut gav jag med mig. Ingen förståelse för att hålla avstånd. Hon hostade i en näsduk och när hon berättade för en annan att hon var på väg hem från Spanien blev jag orolig eftersom jag tillhör riskgruppen.

På den danska sidan är det DSB som ansvar för Öresundstågen. Enligt företagets presschef Tony Bispeskov försöker de få passagerarna i tåget att sprida ut sig genom att ropa ut instruktioner i högtalarsystemet. 

Men tågvärdarna upplever ändå att passagerarna helst inte flyttar sig från de trånga delarna av tåget till de mer luftiga. 

Det är trångt när många ska på och av tågen samtidigt.Foto: Läsarbild

”Håll avståndet för fan!”

Tony Bispeskov vill att passagerarna tar ett större ansvar för att undvika att sprida coronaviruset. 

– Vi måste alla visa ett samhällsansvar och hjälpa varandra och myndigheterna med att hålla ansvar, säger han till TV2 Lorry.

En av pendlarna i BroenLive håller med: 

Det kan inte sägas tillräckligt många gånger – håll avståndet för fan! Jag har pendlat dagligen med 06.41-tåget från Hyllie och upplever att folk varje dag trängs för att komma av tåget vid Kastrup. Bli nu sittande på din plats tills det blir din tur, du kommer inte fortare till jobbet genom att tränga dig av tåget!

Ghulam Rabani Ahmadi bor i Malmö och arbetar i Köpenhamn. I Broenlive har han lagt upp ett långt filmklipp som visar hur mycket folk det är som står och väntar på perrongen på Kastrup. 

Förhoppningen från myndigheter är att trängseln ska minska i takt med att allt färre svenskar landar på Kastrup.

Men som så många gånger förr känner sig pendlarna bortglömda. 

– Vi är den mest utsatta gruppen, säger Ghulam Rabani Ahmadi. 

– Och ingen verkar tänka på oss. 

TV: Anders Tegnell svarar på läsarnas vanligaste coronafrågor

Varför stänger inte skolorna, och hur länge pågår pandemin?