Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pedofil lämnade sin  styvson – i Thailand

Enligt Helsingborgs Dagblad har pojken tidigare lokaliserats i Thailands huvudstad Bangkok. Men var pojken befinner sig nu vill styvpappan inte berätta. Foto: Googlemaps

Strax innan jul fördes den elvaårige pojken till Thailand av sin barnsexdömde styvpappa. Pojken lämnades kvar i landet. Nu eftersöks han av polis för att återföras till Sverige.

Socialnämnden godkände november 2013 mannen från Helsingborg, som är dömd för att ha utnyttjat en femårig flicka sexuellt, att adoptera sin styvson.

Helsingborgs Dagblad kunde kort därefter peka på en rad grova brister i utredningen som legat till grund för beslutet. Även Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har dömt ut utredningen som undermålig, rapporterar tidningen.

Styvpappan utreddes på nytt och ansågs inte lämplig som vårdnadshavare, däremot fick pojken fortsätta bo hos mannen. Då pojkens mamma gått bort utsågs advokat Ingrid Wiklund till tillfällig vårdnadshavare. I december i fjol förde mannen olovligen den elvaårige pojken till Thailand, där han lämnats kvar.

Vägrar berätta var pojken finns

Advokat Ingrid Wiklund ansökte i våras via svenska UD om att få pojken återförd till Sverige i enlighet med Haagkonventionen. Hon gjorde även en polisanmälan om egenmäktighet med barn mot mannen, då han lämnat landet med pojken, men förundersökningen lades ned.

Ärendet ligger nu hos thailändska myndigheter och thailändsk polis är inkopplad. De eftersöker nu den elvaårige pojken, som enligt Helsingborgs Daglad tidigare lokaliserats till den thailändska huvudstaden Bangkok.

Var pojken befinner sig nu vill styvpappan inte berätta, han menar, enligt Helsingborgs Dagblad att den döda mammans önskan var att pojken skulle flytta tillbaka till sin biologiska pappa i Thailand. Den svenska mannen planerar också att bosätta sig där. Han antyder till Helsingborgs Dagblad att han inte tänker samarbeta med svenska myndigheter.

Omhändertas av sociala myndigheter

– Jag tänker inte medverka till något. Skulle jag säga till pojkens pappa att han ska skicka sin son till Sverige och sedan aldrig få se honom?!, säger han.

Om pojken skickas tillbaka till Sverige blir han omhändertagen av sociala myndigheter då han saknar en permanent vårdnadshavare.

Kvällsposten har sökt advokat Ingrid Wiklund såväl som ordförande på Socialnämnden i Helsingborg utan framgång.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!