Mannen är tidigare dömd för sexuellt utnyttjande av en femårig flicka. På biilden; tingsrätten i Helsingborg. Foto: Tomas Leprince
Mannen är tidigare dömd för sexuellt utnyttjande av en femårig flicka. På biilden; tingsrätten i Helsingborg. Foto: Tomas Leprince

Pedofil dömd för brott föreslås få adoptera

Publicerad

HELSINGBORG. Mannen är dömd för sexuellt utnyttjande av en femårig flicka och misstänkt även ha våldtagit ett annat barn.

Men nu föreslår socialnämnden tingsrätten att helsingborgaren ska få adoptera.

I motiveringen till beslutet anges bland annat att adoptionen är för pojkens bästa, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Mannen förgrep sig sexuellt på den femåriga grannflickan och dömdes till fängelse. Kort efter frisläppandet misstänkts han ha våldtagit en 14-årig flicka i sitt hem. Vid fyra tillfällen har han dömts till fängelse för sammanlagt 90 brott och är senast frigiven i april i år. Nu anser socialnämnden i Helsingborg att han är en lämplig adoptivförälder. Det visar en granskning som Helsingborgs Dagblad har gjort.

Förra torsdagen röstade 9 av 10 i nämnden för godkännandet. Mannen förslås nu som en lämplig adoptivfar i ett yttrande till tingsrätten, som fattar det slutgiltiga beslutet.

Tidningen har tagit del av den utredningen som låg till grund för beslutet. Enligt Helsingborgs Dagblad fick politikerna aldrig se den fällande sexdomen. I utredningen nämns domen bara som brottsrubriceringen men beskrivs inte närmare. Utredaren noterar flera gånger att mannen nekade till brott.

Rekommenderades behandling

Men i tingsrättens dom avfärdas mannens version som en efterhandskonstruktion, samtidigt som den femåriga flickans berättelse beskrivs som "både trovärdig och tillförlitlig", enligt tidningen som tagit del av domen.

Det sexuella övergreppet begicks 2004, men kort efter att mannen avtjänat sitt straff misstänks han ha våldtagit en 14-årig flicka i sitt hem. Förundersökningen lades ner, men socialen vidtog åtgärder. Bland annat fick mannen en tillsynsperson vid umgänge med sina biologiska barn.

Enligt en riskbedömning som gjordes 2007 riskerade mannen att återfalla i sexualbrott och att sannolika offer var underåriga flickor. Mannen rekommenderades behandling, men om detta verkligen skedde framgår inte av den utredning som socialförvaltningen i Helsingborg gjort, enligt tidningen.

Pojken som mannen vill adoptera är hans tioåriga styvson. Mannen gifte sig med pojkens mamma 2009, men satt under perioden april 2011 till oktober 2012 i fängelse. Kvinnan avled nyligen och var allvarligt sjuk när ansökan om adoption gjordes.

God omsorgsförmåga

Som stöd till adoptionen menar utredaren och socialnämnden att mannen och pojken har utvecklat ett far-och son-förhållande. Dessutom pekar de på att det var hustruns önskan att just mannen skulle få adoptera sonen. Det finns även ett skriftligt medgivande från pojkens biologiska far.

Brotten som mannen begått ses som "gamla" och det bedöms inte finnas någon oroa för att mannen ska återfalla i kriminalitet. Som stöd anges också att mannen har visat god omsorgsförmåga för såväl pojken som sina biologiska barn.

Utredning bygger på tre samtal med mannen inom loppet av tio dagar, ett samtal med tolk med pojkens mamma samt samtal med frivården och två lärare på pojkens skola. Samtal med pojken har inte varit möjligt på grund av hans funktionshinder, enligt Helsingborgs Dagblad.

"Grundliga bedömningar"

Ordförande för socialnämnden i Helsingborg vill inte kommentera det enskilda fallet, men framhåller att nämnden går igenom alla fall och utreder dem noga innan beslut tas.

– Jag kan inte svara för hur tjänstemännen hanterar fallen. Socialnämnden gör grundliga bedömningar i alla ärenden, och beslut tas utifrån de förutsättningar som finns vid det tillfället, säger Anders Lundström (KD) till TT.

TT: Ser du någon anledning att se över det här specifika beslutet igen?

– Beslutet är taget och yttrandet har redan skickats vidare till tingsrätten som tar sitt beslut.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag