Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pedofil dömd för brott föreslås få adoptera

Mannen är tidigare dömd för sexuellt utnyttjande av en femårig flicka. På biilden; tingsrätten i Helsingborg.
Foto: Tomas Leprince

HELSINGBORG. Mannen är dömd för sexuellt utnyttjande av en femårig flicka och misstänkt även ha våldtagit ett annat barn.

Men nu föreslår socialnämnden tingsrätten att helsingborgaren ska få adoptera.

I motiveringen till beslutet anges bland annat att adoptionen är för pojkens bästa, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Mannen förgrep sig sexuellt på den femåriga grannflickan och dömdes till fängelse. Kort efter frisläppandet misstänkts han ha våldtagit en 14-årig flicka i sitt hem. Vid fyra tillfällen har han dömts till fängelse för sammanlagt 90 brott och är senast frigiven i april i år. Nu anser socialnämnden i Helsingborg att han är en lämplig adoptivförälder. Det visar en granskning som Helsingborgs Dagblad har gjort.

Förra torsdagen röstade 9 av 10 i nämnden för godkännandet. Mannen förslås nu som en lämplig adoptivfar i ett yttrande till tingsrätten, som fattar det slutgiltiga beslutet.

Tidningen har tagit del av den utredningen som låg till grund för beslutet. Enligt Helsingborgs Dagblad fick politikerna aldrig se den fällande sexdomen. I utredningen nämns domen bara som brottsrubriceringen men beskrivs inte närmare. Utredaren noterar flera gånger att mannen nekade till brott.

Rekommenderades behandling

Men i tingsrättens dom avfärdas mannens version som en efterhandskonstruktion, samtidigt som den femåriga flickans berättelse beskrivs som "både trovärdig och tillförlitlig", enligt tidningen som tagit del av domen.

Det sexuella övergreppet begicks 2004, men kort efter att mannen avtjänat sitt straff misstänks han ha våldtagit en 14-årig flicka i sitt hem. Förundersökningen lades ner, men socialen vidtog åtgärder. Bland annat fick mannen en tillsynsperson vid umgänge med sina biologiska barn.

Enligt en riskbedömning som gjordes 2007 riskerade mannen att återfalla i sexualbrott och att sannolika offer var underåriga flickor. Mannen rekommenderades behandling, men om detta verkligen skedde framgår inte av den utredning som socialförvaltningen i Helsingborg gjort, enligt tidningen.

Pojken som mannen vill adoptera är hans tioåriga styvson. Mannen gifte sig med pojkens mamma 2009, men satt under perioden april 2011 till oktober 2012 i fängelse. Kvinnan avled nyligen och var allvarligt sjuk när ansökan om adoption gjordes.

God omsorgsförmåga

Som stöd till adoptionen menar utredaren och socialnämnden att mannen och pojken har utvecklat ett far-och son-förhållande. Dessutom pekar de på att det var hustruns önskan att just mannen skulle få adoptera sonen. Det finns även ett skriftligt medgivande från pojkens biologiska far.

Brotten som mannen begått ses som "gamla" och det bedöms inte finnas någon oroa för att mannen ska återfalla i kriminalitet. Som stöd anges också att mannen har visat god omsorgsförmåga för såväl pojken som sina biologiska barn.

Utredning bygger på tre samtal med mannen inom loppet av tio dagar, ett samtal med tolk med pojkens mamma samt samtal med frivården och två lärare på pojkens skola. Samtal med pojken har inte varit möjligt på grund av hans funktionshinder, enligt Helsingborgs Dagblad.

"Grundliga bedömningar"

Ordförande för socialnämnden i Helsingborg vill inte kommentera det enskilda fallet, men framhåller att nämnden går igenom alla fall och utreder dem noga innan beslut tas.

– Jag kan inte svara för hur tjänstemännen hanterar fallen. Socialnämnden gör grundliga bedömningar i alla ärenden, och beslut tas utifrån de förutsättningar som finns vid det tillfället, säger Anders Lundström (KD) till TT.

TT: Ser du någon anledning att se över det här specifika beslutet igen?

– Beslutet är taget och yttrandet har redan skickats vidare till tingsrätten som tar sitt beslut.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!