Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peder Fredricson blir Årets skåning 2021

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Det är läsarna som röstar fram Årets skåning.

I år var resultatet mycket tydligt: Trippelmedaljören Peder Fredricson var favoriten.

– Vilken ära, jag känner mig verkligen stolt och hedrad. Stort tack! säger Fredricson själv.

Sedan 1967 har Stiftelsen Skåneländska flaggans dag korat Årets skåning, de senaste tolv åren i samarbete med Kvällsposten.

Bland tidigare vinnare finns namn som Peps Persson, Nils Poppe, Sanna Nielsen, Henrik Larsson, Eva Rydberg och Marianne Mörck.

Ett porträtt på vinnaren hänger under det kommande året i ankomsthallen på Malmö Airport i Sturup. Bilden avtäcks under högtidliga former senare i höst, och blir sedan det första sydsvenskarna möter vid hemkomsten efter en flygresa.

I år var läsarnas önskan tydlig: Peder Fredricson är den som bör uppmärksammas 2021. 

– Det fanns fler populära skåningar bland de nominerade, men Peder Fredricson stack verkligen ut. Så detta är läsarna val, helt klart, säger Kvällspostens chefredaktör Maria Rydhagen.

– Det är roligt när man ser en så här tydlig favorit.

2021 har verkligen varit Peder Fredricons år. Ryttaren har återigen visat att man ska räkna med Sverige i hästhoppning. Bland annat under sommarens OS där han, tillsammans med Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann, kammade hem guldet i lagtävlingen. Dessutom tog han ett OS-silver i den individuella hoppningen. Och den 6 september fick Peder Fredricson dessutom EM-brons.

En värdig vinnare, kort sagt.

– Vilken ära, jag känner mig verkligen stolt och hedrad. Stort tack! säger Peder Fredricson från Rom där han just nu tävlar.

Peder Fredricson växte upp i Flyinge

Peder Fredricson är delvis uppvuxen i skånska Flyinge. Nu bor han på och driver Grevlundagården på Österlen.

Han hyllas med eftertryck av skåningarna.

”Han är sedan många år bosatt i Skåne och har många fina prestationer, inte minst OS-medaljerna”, skriver Helena Sjunnesson i sin motivering.

”Jag röstar självklart på Peder Fredricson, som är en helt fantastisk idrottsman, med både guld och silver från årets OS och är outstanding när det gäller sportsmanship och horsmanship”, menar Eva Holbeck.

Roger konstaterar kortfattat att när man bärgat ett OS-guld, då är man värd att koras till Årets skåning.

2019 var det komikern och programledaren Jesper Rönndahl som hyllades.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Integritet som sportsman”

Annika Mattsson menar att Fredricson sätter Österlen på kartan, en naturskön del av Sydsverige där stordåd kan inträffa menar hon. 

”Det kräver självinsikt, mod och struktur att vinna ädla medaljer och inte alla har det som krävs för att uthålligt med bibehållen integritet vara på den yttersta elitnivå som sportsman”, skriver hon.

Priset och pristagaren uppmärksammas på lördagskvällen under Skånefestivalen i Hjärup, där bland andra Danne Stråhed och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson spelar. Alla är välkomna, men på grund av restriktionerna är antalet i publiken begränsat till 600. 

Årets skåning korades även 2020, trots pandemin. Då var det artisten Nisse Hellberg som blev publikens favorit. 

Förra årets utdelning präglades av pandemin

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!