Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pearl Jams ursäkt till familjerna 20 år efter olyckan på Roskilde

20 år har gått sedan olyckan på Roskildefestivalen då nio personer miste livet.Foto: GUGGE ZELANDER

Det har gått 20 år sedan nio människor miste livet under en Pearl Jam konsert på Roskildefestivalen.

På årsdagen framförde bandet sina djupaste kondoleanser till de unga männens anhöriga. 

”Våra hjärtligaste kondoleanser och ursäkt till familjerna som förlorade sina söner den dagen.”, skriver gitarristen Stone Gossard i skrivelse som danska tidningen Berlingske tagit del av. 

Gossard skriver att det var en vanlig festivaldag. Folk möttes upp timmar i förväg för att få en bra plats under konserten. 

”Det har passerat 20 år sedan den dagen. En vanlig festivaldag... dök upp fem timmar tidigare. Vänta på din tur. Jag kommer knappt ihåg... Det var soligt, tror jag. Lou Reed spelade, tror jag. Sen regn och vind. Men inget har varit detsamma sen dess.”

Roskildeolyckan skickade chockvågor inom musikbranschen. Världen över kunde man läsa om hur nio personer klämts ihjäl och ytterligare 26 skadats framför den orange scenen på Roskildefestivalen, dit 50 000 människor kommit för att lyssna till Pearl Jam. 

I brevet som bandet publicerade på sin hemsida under tisdagen förklarar de hur deras förståelse för de drabbades familjer ökat i takt med att de blivit äldre och deras egna barn vuxit upp.  De ber även ursäkt för bandets agerande efter händelsen. 

”Vi gömde oss och hoppades att det inte var vårt fel. Vi har gjort vårt bästa för att inte gömma oss sedan dess”.