Påve Franciskus kommer till Sverige på ett historiskt besök. Foto: Nurphoto/Rex ShutterstockPåve Franciskus kommer till Sverige på ett historiskt besök. Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock
Påve Franciskus kommer till Sverige på ett historiskt besök. Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock
Den 31 oktober ska han besöka Lund, skriver SVT Nyheter. Foto: SVTDen 31 oktober ska han besöka Lund, skriver SVT Nyheter. Foto: SVT
Den 31 oktober ska han besöka Lund, skriver SVT Nyheter. Foto: SVT
Biskop Johan Tyrberg. Foto: Martin LindeborgBiskop Johan Tyrberg. Foto: Martin Lindeborg
Biskop Johan Tyrberg. Foto: Martin Lindeborg

Påven kommer till Sverige på besök

Publicerad

Påve Franciskus kommer till Sverige i höst.

Den 31 oktober ska han besöka Lund för ett möte som Vatikanen tillsammans med Lutherska världsförbundet bjudit in till.

– Det är historiskt, säger Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift.

Besöket görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen.

– Jag är mycket glad över att påven kommer till Lund och att Romersk katolska kyrkan tillsammans med Lutherska världsförbundet inbjuder till detta exceptionella möte. säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

"Gemensamt uppdrag"

Det är, enligt SVT, ovanligt att påvar besöker protestantiska länder.

– Det är ett framsteg i kyrkornas arbete. I en tid av stora globala utmaningar har vi ett gemensamt uppdrag att förkunna evangelium i ord och handling, säger Antje Jackelén.

Lutherska världsförbundet är tillsammans med Vatikanen de som bjuder in till mötet. Ett historiskt faktum, säger Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift.

– Det är första gången som katolska kyrkan och de lutherka kyrkorna gör en gemensam inbjudan till ett möte. Tidigare har det alltid varit på den enes initiativ, men nu är det ett gemensamt initiativ. Det är historiskt, det har aldrig hänt under de 500 åren som gått sedan 1517, säger biskop Johan Tyrberg.

Även generalsekreteraren och ordföranden i Lutherska världsförbundet, Martin Junge, och biskop Munib Younan, kommer till Lund.

"Unik och intressant"

Anledningarna till att mötet hålls i Lund är, enligt pressmeddelandet från Svenska kyrkan, flera. Dels var det i Lund som Lutherska världsförbundet bildades 1947. "Lund ligger också i 'det lutherska Skandinavien', som på många sätt präglats av reformationen", skriver Svenska kyrkan.

– En gång var Lund ett katolskt centrum i Nordeuropa och just nu är den ekumeniska situationen i vår del av världen unik och intressant. Hoppas att detta möte får oss att se framåt, så att vi gemensamt kan vittna om Jesus Kristus och hans evangelium i vår sekulariserade miljö, säger Anders Arborelius, biskop i Katolska kyrkan i Sverige, i ett pressmeddelande.

"Riktigt spännande"

För Lundabiskopen Johan Tyrberg kom beskedet att självaste påven kommer att medverka som en positiv överraskning.

– Det är kul! Det är roligt att det här mötet kommer att ske just i Lund, det ska bli riktigt spännande, säger biskop Tyrberg.

Datum för mötet är alltså 31 oktober. Nu väntar drygt ett halvår med hektisk planering.

– Det är skönt att vi har så god tid på oss att planera. Vi har länge vetat om att det blir ett möte, men vi har inte vetat vilken nivå som Vatikanen skulle representeras. Formerna för planeringen är i gång och nu när vi vet att påven kommer, så blir det på ett sätt lättare att planera eftersom vi vet vad vi har att förhålla oss till, säger biskopen Johan Tyrberg.

Kungafamiljen besökte påven

Så sent som förra våren var delar av den svenska kungafamiljen – drottning Silvia, prinsessan Madeleine, hennes make Chris O'Neill och prinsessan Leonore – på besök hos påven. De svenska kungligheterna befann sig i Vatikanen med anledning av seminariet ”Human Trafficking with Special Focus on Children” och drottningen fick då ett 20 minuter långt enskilt möte med påven, då de diskuterade olika frågor som rör trafficking och handel med utsatta barn, ett ämne som båda två är djupt engagerade i.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag