Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Sjöberg : "Sjukt att göra så mot barn"

– Det är oförsvarligt, säger förre höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg.
Foto: Per Wissing

Förre höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg, numera ambassadör för Bris, är upprörd över ordningsvaktens våld mot en 9-årig pojke på Malmö central.

– Det känns helt sjukt att man kan göra så mot ett barn, säger han till Kvällsposten.

Patrik Sjöberg reagerar kraftigt när han tar del av vittnesuppgifterna om vakternas ingripande.

– Det är oförsvarligt. Är man utbildad vakt måste man kunna klara av sådana här situationer, säger Sjöberg.

– Det säger sig självt att en vuxen person som använder så kraftigt våld mot ett barn, det kan inte vara rätt. Det är oavsett vad nioåringen gjort, för det finns ju andra sätt att lugna ner en person.

Sjöberg anser att ingripandet hade varit ett övervåld även om det riktat sig mot en vuxen. Och att polisen först inte ansåg att det som visades på filmen skulle falla under allmänt åtal ser han som väldigt ologiskt.

– Att man inte vill göra en utredning och säger att det inte skett något fel är ganska typiskt när det kommer till maktpersoner där det används övervåld. Jag har en känsla av att det läggs ofta ner sådana utredningar.

Patrik Sjöberg gav 2011 ut en självbiografisk bok om hur hans styvpappa och tränare förgrep sig sexuellt på honom i barndomen.  Sjöberg har sedan dess engagerat sig i kampen mot övergrepp mot barn och blivit ambassadör för Barnens rätt i samhället (Bris).

Han säger att mår dåligt av att se det som hände i Malmö.

– Våld och övergrepp mot barn är det värsta som finns. Oavsett om de är 7, 11 eller 14 år. Sånt här får inte ske.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!