Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrick, 28, brottade ner misstänkta pyromanen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Patrick Greenslade stoppade den misstänkte pyromanen med en rugbytackling.
Foto: privat

Upptäckten av en anlagd bilbrand i Sibbhult kickade i gång adrenalinet på Patrick Greenslade, 28. 

Med en rugbytackling satte han stopp för den misstänkte pyromanen.  

– Jag vill tro att alla hade försökt göra något i den situationen, säger Patrick Greenslade.

Klockan var runt 22.40 på tisdagskvällen när Patrick Greenslade och hans kompis skulle ut och rasta hunden. När de klev ut genom porten på Färegatan i Sibbhult möttes de av en oväntad syn.

– Där stod en svartklädd man vid en bil. Han hade en bensindunk i näven och så plötsligt sa det wooosh, berättar Patrick Greenslade.

Mannen satte eld på en bil och började springa från platsen. För Patrick snurrade tankarna.  

– Allt gick i slowmotion, jag minns att jag tänkte ”hur ska vi släcka elden, jag måste göra någonting”. Men då skrek min kompis Helena, ”ta honom för helvete!”. Och då klickade det. 

Patrick sprang efter den misstänkte pyromanen och brottade ner honom på marken, något Kristianstadsbladet skrivit om

– Det var typ en rugbytackling, jag slängde mig in i honom när han sprang. Jag har inte tränat kampsport sen jag var 13 år men jag väger 100 kilo, och det hjälpte nog, säger Patrick.

Patrick Greensdale upplevde att det dröjde väldigt länge innan polisen kom till platsen.
Foto: Andreas Holm

Gärningsmannen kämpade emot

Gärningsmannen, som var i 30-årsåldern, kämpade enligt Patrick allt han kunde för att bryta sig loss. Från den brinnande bilen, som stod parkerad bara några meter från ett bostadshus, hördes en smäll och elden flammade upp.  

– Det första jag gjorde när jag fick ner killen på marken var att skrika ”vad fan gör du – det bor barn i de här lägenheterna!” berättar Patrick. 

Flera boende i området samlades vid platsen och två män hjälpte Patrick att hålla fast gärningsmannen till polisen anlände. 

– Killen gjorde upprepade försök att slita sig loss, påstod att han hade diabetes och hade lågt blodsocker. Sen när jag fick en cigg, sa jag att du får det sista här av ciggen om du lugnar ner dig. Då lugnade han sig äntligen, säger Patrick. 

En person i närheten tog foton av bilbranden.
Foto: Andreas Holm

”Lite chockad”

Två dagar efter händelsen är Patrick ännu skärrad. 

– Jag känner mig fortfarande lite chockad. Efter allt som hänt slog det mig, tänk om han hade haft en kniv på sig, vad hade hänt då? 

Gärningsmannen greps på plats och misstänks för skadegörelse och övergrepp i rättssak. Räddningstjänstens inre befäl Karl-Magnus Larsson, sa att branden kunde spridit sig till lägenhetshuset.

– Den brann så kraftigt att bilen bredvid delvis började brinna. Vi var väldigt rädda att branden skulle sprida sig till flerbostadshuset intill vägen, men det har klarat sig, säger han till Kristianstadsbladet. 


TV-REPORTAGE • Teorin: Därför kraschade Lars Vilks bil • Vittnet var först på plats • Ledtrådarna

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!