Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen fick corona: ”Hade ont i ryggen”

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Peter och Patricia Walla-Stålbrand drabbades hårt av coronaviruset– nu är de på bättringsvägen.Foto: Privat

Tanken på att själva kunna få corona hade inte riktigt funnits för familjen Walla-Stålbrand. 

Men när Peter blev sjuk blev plötsligt verkligheten en annan. 

– Jag har aldrig hört honom sjuk och helt plötsligt var allting så ovisst. Skulle han få komma hem igen? Skulle han bara försvinna?, säger Patricia Walla-Stålbrand, 37. 

Allt fler insjuknar i coronaviruset i Sverige och världen över. Några som drabbats är Patricia och Peter Walla-Stålbrand, från Kalmar. 

Det började med att Peter, 49, blev dålig på väg ner till ett jobb i Köpenhamn. Att det skulle vara coronaviruset? Nja, de vanliga symptomen stämde inte in.

– Han hade ont i ryggen, vilket senare visade sig vara lungorna, berättar Patricia Walla-Stålbrand, 37. 

Under tiden i Köpenhamn började Peter få feber som snabbt övergick till hög feber, han fick ligga på hotellrummet i flera dagar. 

Efter att ha kommit tillbaka hem till familjen fick de rekommendationerna att ringa tillbaka till läkarna om han skulle få andnöd.

– När han hade legat hemma i fem dygn, så hörde jag att han inte riktigt pratade som han skulle och då hade han ju problem att andas, säger Patricia. 

Därefter gick det snabbt och Peter blev inlagd på infektionskliniken med syrgas och dropp här hemma i Sverige. Där bekräftade man att han blivit smittad med coronaviruset, covid-19. Men varken febern eller smärtorna gick att få bukt med, och nu började Patricia bli dålig.

Peter kände inte av ett av de vanliga symptomen av coronaviruset, som hosta.Foto: Privat

Symptom hon fick var ryggsmärtor och huvudvärk, värre än migrän, berättar hon. 

– Man får ingen vila utan den klämmer ur varenda ork och kraft och förnuft ur en, berättar hon. 

Peters läkare berättade för Patricia att det inte fanns några tvivel om att hon också hade drabbats av corona.

– Jag blev övertygad om det själv när jag tappade all smak och lukt, för det hade jag läst om att man kunde göra.

Alternativen hon fick var att antingen ligga isolerad i ett rum på sjukhuset med sonen Milton, ett och ett halvt år, eller att försöka klara sig hemma så långt det gick. 

Hon valde att stanna hemma. 

Under tiden hennes man Peter låg på sjukhus, var hon orolig och tankarna tog över.

– Jag har aldrig hört honom sjuk och helt plötsligt var allting så ovisst. Skulle han få komma hem igen? Skulle han bara försvinna? Och det var jättejobbigt, man fick verkligen försöka att inte tänka alls för att hålla ihop för vår son, säger hon. 

”Hade aldrig kunnat ana”

Hon berättar att de aldrig hade kunnat ana att de skulle drabbas så hårt av coronaviruset, utan tänkte att det var den ekonomiska smällen som skulle slå hårdast. 

– Jag är fortfarande så kluven i hur jag ska tänka kring allt, men fortfarande måste man ju ändå se att livet är det viktigaste vi har. Att det ekonomiska kommer bli svårt i den närmre framtiden, men om vi fortfarande har livet kvar kan vi ändå bygga upp det till något nytt, säger hon. 

Tidigare kände Patricia inte heller någon panik över situationen, och tänkte att man som ung och frisk inte skulle drabbas hårt.

– Men nu fick vi själva uppleva det och se att ”shit, det kunde visst bli något mycket mycket värre än en ekonomisk drabbning”, säger hon.

Stort stöd av vännerna 

Vännerna till familjen var snabba med att visa sitt stöd genom att lämna mat och läkemedel utanför dörren, och det är något de är väldigt tacksamma för.

– Då fick man vinka genom fönstret. Helt underbart hur det startades en kedja direkt av hjälp utan att vi slapp dra i den. 

Nu är paret hemma tillsammans igen. Och det blir allt lättare att andas. 

– Man längtar ju så himla mycket till att börja jobba igen och komma tillbaka till livet. Det bara spritter inombords men samtidigt är kroppen så långt ifrån, säger hon. 

Sonen har klarat sig 

Sonen Milton har klarat sig från viruset, men oron över att även han ska drabbas, är stor. 

– Man är livrädd varje dag för att han ska visa att han har problem med andningen. Jag ligger och lyssnar på hans andning hela nätterna för att jag är så rädd, säger hon. 


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

 

 

 

Före och efter coronautbrottet i Manila – bilderna visar