Händelsen inträffade vid 20-tiden på torsdagen. Kvinnan som utsattes för det våldsamma angreppet lyckades skrika så att kollegor kunde komma till undsättning. Foto: Maths Bogren
Händelsen inträffade vid 20-tiden på torsdagen. Kvinnan som utsattes för det våldsamma angreppet lyckades skrika så att kollegor kunde komma till undsättning. Foto: Maths Bogren

Patient försökte strypa praktikant

Publicerad

En praktikant på psykiatriska kliniken i Kalmar utsattes för ett mordförsök på torsdagskvällen.

En patient ska ha tagit strypgrepp på henne på avdelningen.

– Hon har blivit jätterädd och fått ont i halsen, säger Kim Hild, kommunikatör på polisens mediecenter region syd.

Händelsen inträffade vid 20-tiden på torsdagen. Kvinnan, som är 21 år, jobbade kväll på avdelningen då en av patienterna tog struptag på henne, skriver Barometern som var först med att rapportera om händelsen.

"Blev jätterädd"

Kvinnan som utsattes för det våldsamma angreppet kunde inte komma åt något larm, men lyckades skrika så att kollegor kunde komma till undsättning.

– Hon har blivit jätterädd och fått ont i halsen, säger Kim Hild, kommunikatör på polisens mediecenter region syd, till Kvällsposten.

En 44-årig man sitter nu anhållen, misstänkt för attacken mot kvinnan. Mannen är en av patienterna på avdelningen.

"Grov misshandel kan styrkas"

Brottet rubricerades till en början som försök till mord.

– Hon ska ha fått svårt att andas, och det är därför som det rubriceras som försök till mord, säger Kim Hild vid polisen.

Nu är misstanken ändrad till grov misshandel.

– Det beslutet tog jag. Jag har haft ett flertal sådana fall, och det är svårt att i rätten bevisa försök till mord. Däremot anser jag att det finns bevisning som styrker grov misshandel, säger åklagaren Magnus Ling som är förundersökningsledare.

Nekar till brott

Kvinnan är inte livshotande skadad, men ytterligare uppgifter om hennes hälsotillstånd har varken polis eller åklagare.

Den 44-årige mannen anhölls vid 13-tiden på fredagen.

– Min kollega beslöt att anhålla honom eftersom vi tror att det finns en risk att han återfaller i brott, säger åklagaren Magnus Ling som är förundersökningsledare.

Under fredagen har han förhörts.

– Ja, han är hörd, och han förnekar brott, säger Magnus Ling.

Åklagare: Vet inte om mannen ska begäras häktad

Mannen är inte tidigare dömd för våldsbrott. Senast på måndag måste han begäras häktad.

– Vi får ta ställning till det. Jag kan inte lämna något säkert besked, säger Magnus Ling.

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag