Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patient dog – sjukhus trodde hjärnblödning var influensa

Missade hjärnblödningen. Personalen på Skånes universitetssjukhus i Malmö missade att patienten hade hjärnblödning, arbetsdiagnosen var influensa. Arkivbild.
Foto: ULF RYD
Togs in akut. Patienten kom in med ambulans med misstankar om att det var influensa.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Patienten kom in akut till sjukhuset i Malmö och placerades i ett isoleringsrum eftersom personalen misstänkte influensa.

Flera timmar senare konstaterade läkarna att personen hade fått en massiv hjärnblödning

Trots en akut operation avled patienten.

Allting tydde på att patienten hade influensa när ambulansen kom in på Skånes universitetssjukhus i Malmö en förmiddag i slutet av januari i år.

Enligt journalanteckningar hade personen blivit hastigt sjuk någon timme tidigare och bland annat drabbats av illamående och kräkningar, bensvaghet och värk i huvud och nacke.

Eftersom patienten misstänktes ha drabbats av influensa placerades personen i ett av de reservisoleringsrum som finns på akuten med syfte att förhindra smitta till övriga patienter på akuten.

Redan en timme efter att patienten kom in med ambulans kom provsvaren tillbaka men de uppgivna symtomen med bensvaghet blev inte utredda förrän vid 18-tiden då personal såg till patienten på rummet.

Akut undersökning visade hjärnblödning

Då hade personen insjuknat ytterligare och börjat tappa medvetandet. Läkare kallades in för undersökning och en akut undersökning med datortomografi visade att patienten hade fått en hjärnblödning.

Specialistläkare kallades in och patienten genomgick en akutoperation, men blödningen i hjärnan var så utbredd att patienten avled någon dag senare.

Nu har Skånes Universitetssjukhus i Malmö anmält händelsen för granskning till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), rapporterar nyhetsbyrån Siren.

I anmälan anger chefläkaren flera sannolika faktorer till att hjärnblödningen missades och i stället antogs vara influensa.

Bland annat var rapporten från ambulansen vilseledande och alternativa orsaker till patientens kräkningar och andra symtom nedtonade.

Nya rutiner på akuten

Inne på sjukhuset var det bristande tillsyn samt hög arbetsbelastning på akutmottagningens personal, skriver chefläkaren i anmälan.

Efter det inträffade har ledningen för akuten presenterat förslag på åtgärder som ska minimera risken för att något liknande inträffar igen.

Bland annat finns det förslag på förbättring av rutinerna kring övervakning av patienter på isoleringsrummen.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!