Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Passkontrollant tog på kvinnlig kollegas rumpa

Den åtalade mannen och kvinnan han påstås ha tafsat på jobbade båda med passkontroller i Hyllie. (Bilden från ett annat sammanhang.) Foto: PEO MÖLLER
Det var fullt med folk på perrongen när händelsen inträffade. (Bilden från ett annat sammanhang.) Foto: PEO MÖLLER

En passkontrollant i 50-årsåldern åtalas för sexuellt ofredande för att han ska ha tafsat en betydligt yngre kvinnliga kollega på rumpan, skriver Sydsvenskan.

Mannen tvärnekar – men har redan omplacerats av sin arbetsgivare, polismyndigheten.

Den nu åtalade mannen och kvinnan han påstås ha tafsat på jobbade båda i Hyllie som civilanställda passkontrollanter inom polismyndigheten i region Syd.

I början av oktober hade mannen och några andra kolleger kört en familj till Migrationsverket. Av någon anledning hade verkets personal kritiserat hans agerande.

Efter uppdraget resonerade han därför om det inträffade med kvinnan som tjänstgjorde som hans tillfälliga överordnade den dagen.

Rörde vid i några sekunder

Medan de stod där och pratade med varandra mitt i flödet av passagerare ska mannen ha lagt sin hand på kollegans rumpa och hållit kvar den där i tre till fem sekunder.

Enligt Sydsvenskan tänkte kvinnan först inte anmäla händelsen.

Liknande händelser hade drabbat henne på andra arbetsplatser tidigare utan att någon av hennes chefer hade brytt sig om det eller agerat på något sätt.

 

LÄS MER: EWA-GUN WESTFORD Det har hänt mycket för kvinnor inom polisen 

 

Men den här dagen i oktober hade en annan kvinnlig kollega faktiskt sett allt som hände.

Hon gick fram till den utsatte passkontrollanten och gav henne sitt stöd till att anmäla.

Deras chef upprättade en också polisanmälan och en förundersökning inleddes. Den utpekade mannen har senare förhörts om ofredandet – och nekar bestämt.

"Någon – men inte jag"

– Det är väldigt många personer som stiger av och på tåget. Jag tror säkert att det varit någon som tagit henne på rumpan men det var inte jag, säger han, enligt Sydsvenskan.

Trots mannens nekande har han alltså redan omplacerats inom polisen i region Syd, uppger myndighetens presstalesperson Ewa-Gun Westford till tidningen.

Sexuellt ofredande är ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst två år.

I ett fall när en polisanställd har blivit dömd går ärendet dessutom vidare till polisens personalansvarsnämnd som tar ställning till om personen ska få behålla sin anställning.

Det är bara i ganska få fall som polisanställda mister jobbet efter en fällande dom.

Om ett ärende inte har gått till åtal utan stannat vid ett disciplinärt förfarande kan polisens personalansvarsnämnd besluta att utdela en varning eller att göra ett löneavdrag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!