Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Passkaos i Sydsverige – ”Liknar inget annat”

Just nu är passköerna ovanligt långa i delar av södra Sverige. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Christer Bartholdsson är lokalområdeschef i Falkenberg och upplever att passköerna är ovanligt långa. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Om du ska ut på utlandsresa till sommaren och behöver ett nytt pass är det hög tid att kontakta polisen redan nu. 

På flera platser i södra Sverige är köerna nämligen rekordlånga. 

En som har drabbats är Saga Scott, känd från Paradise Hotel och Farmen VIP. 

– Jag försökte boka men tiderna var borta, berättar hon.

Det kan ta flera veckor och ibland månader att skaffa ett nytt pass i södra Sverige just nu. I Karlskrona är det fullbokat fram till mitten på juni samtidigt som det inte går att skaffa ett nytt pass i Malmö förens tidigt i juli. 

Situationen är än värre i Halland – där både personal och maskiner tvingas gå i högvarv. 

Att köerna är extra långa vid den här tiden på året är inte ovanligt, enligt polisen. Samma tendens syns inför varje sommar när fler än vanligt ska ut på semester och behöver förnya sina resehandlingar. 

– Det blir en uppgång i majmånad när folk kommer på att semestern närmar sig, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i södra Sverige.

– I några länder ska passet ha sex månader kvar i giltighetstiden och när folk upptäcker det blir de jätte nervösa och då vill många boka tid och köerna blir jättelånga. 

Eva-Gun Westford är presstalesperson vid polisen och berättar att passköerna alltid blir extra långa i maj. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Polisens onlinebokning visar att kötiderna generellt är något kortare i mindre orter. I Västervik och Hultsfred går det att ordna ett nytt pass i början på juni. Samtidigt är köerna något längre i Ljungby och Älmhult.

Extrem situation i Halland

Sedan årsskiftet har passköerna vuxit till sig rejält i Halland. Situationen eskalerade i april, och till sist valde polisen att släppa 500 extra passtider.

Men de gick åt som smör. 

Tiderna gick ut i det digitala bokningssystemet 10:00 på onsdagen och samtliga var uppbokade redan klockan 07:45 dagen efter.

– Har ni handlingar som går ut i oktober så behöver ni inte komma nu utan det kommer finnas tider i höst. Det blir fel när alla kommer på samma gång för det klarar inte personal eller maskiner av, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Ordnade pass i Helsingborg

En som drabbades av de långa passköerna är Saga Scott, känd från dokusåpan Paradise Hotel och som just nu är aktuell som deltagare i Farmen VIP. 

När hon besökte polisen i Malmö för att ordna ett pass inför sommarsemestern fick hon beskedet att det inte fanns någon ledig tid. 

– Jag hade ingen aning om att man behövde boka tid, det behövde man inte göra förr. Då var det bara att gå in och fixa det hos polisen. Tiderna försvann på mindre än en minut också, berättar hon.

Saga Scott fick ordna ett pass genom att åka till Helsingborg. Hennes tips till andra är att ha bra koll på polisens bokningssystem. Hon har även varnat för de långa passköerna på sin Instagram. 

Saga Scott kunde inte fixa nytt pass i Malmö och fick åka in till Helsingborg. Nu vill hon rekommendera andra att vara ute i god tid. Foto: JENS CHRISTIAN

”Då hittar man lediga tider”

Polisens råd till allmänheten är detsamma som Saga Scotts. Om man ska ut och resa inom kort och verkligen behöver nya resehandlingar ska man ta en titt på det digitala bokningssystemet flera gånger om dagen.

– Om man är lite fiffig så håller man koll på internet och går in regelbundet, för då kommer man till sist hitta lediga tider, säger Christer Bartholdsson.

Kan ni se att köerna blir mindre snart? 

– Det vet jag inte, det här året liknar inget annat.