Händelsen som var nära att sluta i katastrof ska ha inträffat i fredags strax före lunchtid.
Det utländska militärplanet befann sig då i närheten av flygplatsen Kastrups in- och utflygningsområde med avstängd transponder. Via Försvarsmaktens radarsystem upptäcktes planet och de slog även larm till den civila flygledningen i Malmö.
– Eftersom man inte visste vad det här oidentifierade hade för sig eller skulle ta vägen så vidtar man åtgärder för att undvika att komma nära, säger Roland Sandelin, pressjour och flygledare vid Luftfartsverket, till Kvällsposten.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) bekräftade senare också för Ekot att det rört sig om ett ryskt signalspaningsplan.
"Undvek en katastrof"
Flera JAS-plan och även danska plan ska ha gett sig upp i luften som reaktion på det utländska planets närvaro. Enligt DN ska det ryska planet lämnat området för att sedan komma tillbaka och då ha cirkulerat i närheten av Kastrups in- och utflygningsområde.
Daniel Josefsson, jaktledare på stridsledningscentralen i Luleå, berättar för tidningen att det utländska planet kunde upptäcktas via radar.
– Plötsligt gjorde militärplanet en sväng och jag förstod att det om ungefär en minut skulle vara på kollisionskurs med det civila flygplanet, säger han till DN.
Daniel Josefsson tog då på nytt kontakt med flygledningen som då fattade beslut om att det civila planet skulle ändra kurs.
– På så sätt undvek vi en katastrof, säger han till DN.

Han berättar vidare att det var molnigt i luften och att piloterna inte hade haft en chans att upptäcka varandra i tid. Daniel Josefsson säger också att incidenten innebar en klar risk för kollision.
"Allvarlig situation"
Även Micael Bydén beskriver händelsen som mycket allvarlig.
– Anledningen till att vi får en sådan här incident är att några väljer att flyga runt i ett luftrum där det finns annan trafik utan att synas, säger han till Kvällsposten.
Om det utländska planet hade använt sig av en så kallad transponder hade även den civila flygtrafiken kunnat se planet. Nu kommer åtgärder i stället i ett mycket sent läge, säger Micael Bydén.
– Det hade kunnat bli mycket allvarligare om vi inte hade vidtagit åtgärder från vår sida och den civila flygledaren inte hade agerat.
Hade det kunnat kosta människoliv?
– Det går förstås inte att säga att det hade blivit en kollision i luften, men det kan ju räcka med att man kommer så nära att man gör en undanmanöver så hårt att man ställer till det. Det är en allvarlig situation som hade kunnat bli mycket värre.
Utredning pågår
Hur nära de två planen faktiskt var att krocka kan varken Luftfartsverket eller Försvarsmakten svara på i dagsläget. En liknande händelse inträffade så sent som den 3 mars i år då ryskt signalspaningsflyg passerade ett SAS-plan med 90 meters marginal.
– Men så nära var det inte den här gången, säger Micael Bydén
För att kunna avgöra avståndet mellan de två planen från fredagens incident kommer Luftfartsverket analyseras radardata.
– Egentligen är det nog bara piloten i det civila flygplanet som kan svara på hur nära det var, säger Olle Sundén, generaldirektör för Luftfartsverket, till DN.
Inte vara rädd
Enligt Roland Sandelin har anmälan just kommit in och utredningen av händelsen är än så länge i sin linda. Han säger vidare att det är ovanligt att oidentifierade flygplan rör sig i det aktuella luftrummet, samtidigt som det blivit vanligare de senaste åren.
– Det man kan konstatera är att verksamheten över Östersjön från framför allt militär verksamhet har ökat om man tittar ett antal år tillbaka.
Behöver man som vanlig passagerare vara orolig för den här typen av händelser?
– Nej, absolut inte, säger Roland Sandelin.