Passageraren i koma efter svåra kraschen

Två personer skadades i olyckan som skedde under natten mot lördagen.

Enligt bilens förare var det dålig GPS-navigering som ledde till den våldsamma kraschen på Inre Ringvägen i Malmö under natten mot lördagen.

Men polisen fattade inledningsvis misstankar om att en av männen skottskadats innan bilen kraschade in i en trafikdelare.

Läget för de båda männen är fortfarande allvarligt.

– Den ene killen ligger i koma, den andre har vi kunnat ha ett förhör med, säger Anders Kristersson vid Malmöpolisen.

Männen kolliderade med en trafikdelare vid en avfart på Inre Ringvägen i Malmö natten till lördagen. De fördes med ambulans till sjukhus med skador som betecknades som livshotande.

Båda har opererats och mår enligt senaste rapporten i natt något bättre.

– Tillståndet för båda två är allvarligt men stabilt. Det är inte livshotande längre, uppger Louise Ercolino vid pressjouren på Region Skåne.
Mannen som satt på passagerarsidan, en 21-åring, har överförts till Skånes universitetssjukhus i Lund, medan bilföraren fortfarande vårdas på sjukhus i Malmö.

Föraren saknade körkort och misstänks för grov olovlig körning. Han är även misstänkt för drograttfylla, vårdslöshet i trafik, och vållande till kroppsskada. Passageraren som ligger i koma är inte misstänkt för brott.

Ambulanspersonal reagerade

Det var skadorna på mannen i passagerarsätet och märken i asfalten vid olycksplatsen som förbryllade polisen och gjorde att man fattade misstanke om att passageraren hade beskjutits innan kraschen. Ambulanspersonal som först kom till platsen reagerade på mannens skador.

– Han hade skador på bland annat huvudet som misstänktes vara skottskador. Därför rubricerades det som mordförsök, säger Mats Thimgren vid Malmöpolisen.

Senare under natten ställde sig dock läkare på sjukhuset tveksamma till om det verkligen handlade om skottskador och misstanken om mordförsök kommer sannolikt att avskrivas.

Hittills har polisen kunnat ha ett inledande förhör på sjukhuset med föraren, som har skador främst på underkroppen.

Krafftig sväng

– Han säger att de har navigerat med någon typ av GPS och plötsligt förstått att han ska svänga av. Han har då gjort en plötslig, kraftig sväng och tappat kontrollen, säger Mats Thimgren.
Rörande polisens initiala misstankar om mordförsök säger föraren själv att de inte blivit beskjutna.

Den andre mannen har polisen inte kunnat höra. Han har svåra skador, huvudskador och inre skador i överkroppen.

– Han ligger i koma och är inte kontaktbar. Men den andre killen, föraren, hoppas vi snart kunna höra igen, förklarar Anders Kristersson, inre befäl vid polisen i Malmö.

Larmet om singelolyckan på Inre Ringvägen kom till polisen vid 23.42 på fredagskvällen. Den svarta Mercedesen stod på tvären över vägen efter att ha träffat trafikdelaren. Bildelar och grus låg spritt över vägen och trafiken fick stoppas tillfälligt medan olycksplatsen rensades upp och de båda skadade togs om hand.

Bilen beslagtagen

Efter olyckan sökte polisens hundpatrull i området efter eventuella utgående spår från olycksbilen. Det gjordes också en större avspärrning kring bilen. Åtgärderna var föranledda av misstanken om en skottlossning, en misstanke som alltså senare under lördagen spelades ned av polisen.

– Det är inget vi jobbar med för närvarande, men vi bör först kunna höra även den andre killen innan brottsmisstanken om mordförsök helt avskrivs, säger Daniel Jonasson, polisbefäl i Malmö.

Bilen har tagits i beslag för en teknisk undersökning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!