Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paret torterade offer i tio timmar – får sänkt straff

Kvinnan får sänkt fängelsestraff från nio år till sju år och sex månader.
Foto: Polisen

Tortyrmisshandeln pågick i tio timmar. 

Två män och en kvinna knackade ut fem tänder och högg offret med skruvmejsel – samt hällde salt i såren. Det var dock inte parets första våldsamma attack.

I januari dömdes alla tre i tingsrätten till fängelse, men nu har hovrätten sänkt deras straff.

Det var i början av juli som paret i 35-årsåldern, med hjälp av en 37-årig man, lurade upp en 31-årig man i en lägenhet i Helsingborg.

Där började det som 31-åringen efteråt har beskrivit som en mardröm. 

Offret blev knivhuggen, bands fast och sattes i en soffa. Han höggs med en skruvmejsel och en kniv från Ikea, och salt ströddes ner i såren. Efter att ha knackat ut hans tänder ska kvinnan enligt åtalet tagit upp en kamera, placerat sitt huvud bredvid offrets och sagt "Smajla!". 

Mannen lyckades fly och ta sig till säkerhet efter att ha varit inlåst tio timmar, enligt första domen.

Flera attacker samma vecka

Men det var inte första gången som paret i 35-årsåldern låg bakom våldsamheter. Det var inte ens första gången samma vecka.

Några dagar tidigare låste de in en annan man i en lägenhet i Helsingborg. De virade tejp runt hans handleder, tryckte in en strumpa i munnen och drogade honom. Sedan försökte de pressa mannen på 150 000 kronor.

Bilder från platser visar det grova våldet som 31-åringen utsattes för.
Foto: Polisen

Några dagar senare misshandlade duon en kvinna i ett trapphus. Hon attackerades med pepparspray och slogs därefter med järnrör.

Dagen innan tortyrmisshandeln attackerade de en man utomhus. Han blev slagen i huvudet med ett fälgkors och huggen i halsen, axeln och ryggen med en skruvmejsel. 

Hovrätten sänker straffet

De två huvudpersonerna, paret i 35-årsåldern, dömdes i januari i Helsingborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov misshandel och människorov. Domen blev nio års fängelse för båda två.

Gärningsmännen tog en bild på sig själva under misshandeln.
Foto: Polisen

Den tredje personen, den 37-årige mannen, dömdes till fem års fängelse för grov misshandel och människorov.

Men efter överklagan har nu hovrätten sänkt straffet.

De frias från människorov i fallet med mannen som utsattes för tortyrliknande misshandel. Därmed sänks parets straff till sju år och sex månaders fängelse. Den tredje mannens fängelsestraff halveras till två år och sex månaders fängelse.

Hovrätten bedömer att det inte går att fastställa att offret, under tiden han befann sig i lägenheten, var inspärrad i bemärkelsen att han inte kunde ta sig därifrån.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!